Nej til muslimsk præstestyre

Koncentrat af lederen "Nej til præstestyre" i Jyllands-Posten 11. juli 2003 om et nationalt råd for muslimer.

ET NATIONALT RÅD til at samle de mange grupperinger blandt de 180.000 muslimer i Danmark er sat på dagsordenen i kølvandet på den mildest talt uheldige fatwa, som den socialdemokratiske politiker Hamid El Mousti udsendte sidste søndag, og som i hast atter blev trukket tilbage. (...)

»Der er behov for en fælles holdning fra det muslimske samfund, så man kan undgå, at enkeltpersoner udsteder fatwaer,« udtalte Mostafa Chendid, formand for Det Islamiske Trossamfund i går til Jyllands-Posten.

Den plan, som dernæst rulles ud, bryder med almindelig dansk tradition og tankegang. Et råd af lærde skal være muslimernes stemme i det danske samfund. Rådets medlemmer skal vælges demokratisk som ved et folketingsvalg, og det skal udtale sig om etiske og aktuelle spørgsmål. I stedet for at høre alle imamers mening skal der udpeges en talsmand, som kan udtale sig på baggrund af rådets beslutninger. (...)

Er ambitionen at skabe en politisk magtfaktor, vil et sådant lokalt præstestyre næppe virke fremmende på integrationen, som der ellers er hårdt brug for. Tværtimod kan man ligefrem risikere, at de hidtidige fremskridt går fløjten.

Der er både religionsfrihed og foreningsfrihed i Danmark, men der er også tradition for, at man ikke blander religion og politik sammen. At disse spilleregler overholdes, er i dag en endnu vigtigere forudsætning, end det var før, fordi vores samfund gennem årene er blevet multietnisk.

Mange nye statsborgere er af anden tro end den kristne. De er velkomne til at have deres eget trossamfund, men demokratiet skal udøves i det samfund, som vi uanset trosretninger er fælles om.

I udtalelserne fra idémændene vil vi tillade os at tage for pålydende, at der udtrykkeligt blev sagt "det muslimske samfund" og ikke "det muslimske trossamfund". Forskellen er vigtig og altafgørende, for vi skal selvfølgelig ikke have et muslimsk samfund i samfundet. (...)

Den politiske indflydelse får alle danske statsborgere ved at bruge stemmesedlen på valgdagen, og det skal der ikke ændres på.

Forrige artikel Politik og politi - undgå detailstyring Næste artikel Politisk flertal mod prisfusk