Overblik: Mød personerne bag Løkkes nye politiske netværk

En allestedsnærværende mediemand, et tidligere V-folketingsmedlem og en direktør for Team Rynkeby Fonden udgør kernen af menneskerne rundt om Lars Løkke Rasmussen. Få overblik over organisationen og personerne bag Løkkes kommende parti.  

Siden nytår har Lars Løkke Rasmussen bygget en professionel organisation op, der er klar til hjælpe den tidligere statsministers nye parti i Folketinget.

Men Løkke har ikke gjort det alene.

Og dykker man ned i kredsen af mennesker omkring den tidligere statsminister, tegner der sig et billede af en broget skare af personer, som stort set alle har længere erfaring fra erhvervs- eller foreningslivet.

Ifølge lektor og partiforsker ved Københavns Universitet Karina Kosiara-Pedersen er det i et nyt partiprojekt centralt at kunne samle de rigtige mennesker omkring sig.

“Netværk handler i bund og grund om ressourcer. Så medmindre man er klar til at være en enmandshær, er et stærkt netværk altafgørende," siger hun.

Sammen med sit netværk har Løkke opbygget tre stærke enheder, der på nuværende tidspunkt udgør organisationen bag Løkkes kommende parti.

Løkke har først og fremmest stiftet netværket ’Det Politiske Mødested’, hvor over 16.000 danskere har meldt sig ind. Han råder dermed over en lang række mailadresser, når der skal samles vælgererklæringer ind, og så kommer medlemmerne med input til fremtidig politik.

Den tidligere V-formand har derudover været med til at danne ’Foreningen af 8. januar 2021’, der er skabt for at støtte og drive ’Det Politiske Mødested’.

Foreningen har siden etableret ’Det Erhvervspolitiske Mødested’, hvor erhvervsfolk ved at betale 20.000 årligt kan få adgang til fire årlige møder med ”store kapaciteter og fageksperter” og Lars Løkke Rasmussen selv.

Dyk selv ned i organisationen i grafikken nedenfor.

Artiklen fortsætter efter grafikken. 

Mediemanden og sekretariatschefen

Den mest centrale af personerne bag Lars Løkke Rasmussen er mediemanden Jeppe Søe.

Han er professionel kommunikationsrådgiver, debattør og foredragsholder og har en politisk fortid som bestyrelsesmedlem og partiformand i det nu nedlagte midterparti Borgerligt Centrum.

Søe var allerede fra nytår med til at starte Løkkes nye politiske netværk og har siden marts haft titel af kommunikationschef. Han er derudover moderator på ’Det Politiske Mødesteds’ webinarer, og så sidder han i bestyrelsen i ’Foreningen af 8. januar 2021’. 

Jeppe Søe har adgang til både kontorplads og computer på Christiansborg, men oplyser, at han udfører sit arbejde ulønnet. 

En anden vigtig person – om end han ikke officielt har været en del af projektet længe – er det tidligere Venstre-folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt. 

Engel-Schmidt blev i april ansat om sekretariatschef i ’Det Politiske Mødested’ og tiltrådte officielt i jobbet 1. maj. Han blev formelt ansat af ’Foreningen af 8. januar 2021’, men har sin dagligdag på Christiansborg sammen med Lars Løkke. 

’Det Politiske Mødested’ holdes også kørende af en gruppe på godt 400 frivillige medlemmer, der på skift hjælper med det praktiske arbejde fra kontorfællesskabet Visionhouse i Herlev og dermed fungerer som et frivilligt sekretariat. 

De frivillige hjælper med alt fra udsendelse af invitationer og nyhedsbreve til placering af netværksmedlemmer i de 30 diskussionsgrupper. En af Jakob Engel-Schmidts opgaver er nu at professionalisere det arbejde.

Ikke "tunge magtspillere"

En sidste central skikkelse omkring Lars Løkke Rasmussen er Carl Erik Dalbøge.

Han er direktør i Team Rynkeby Fonden og kender derfor Løkke indgående fra velgørenhedsholdets årlige cykelture til Paris, som den tidligere statsminister har deltaget i flere gange. 

Og så er Carl Erik Dalbøge også bestyrelsesformand i Foreningen af 8. januar 2021.

Bestyrelsen består ud over Dalbøge og Jeppe Søe også af kasserer Brian Nielsen, festivalchef for Northside og Tinderbox, og de tre menige medlemmer Ulf Helgstrand, formand for Dansk Ride Forbund, iværksætter Julie Glarvig og den relativt ukendte ”organisationsmand” René Hansen.

Dalbøge stod også som kontaktperson på jobopslaget, da Løkke søgte en sekretariatschef til Det Politiske Mødested.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Carl Erik Dalbøge, men han har ikke ønsket at udtale sig om, hvad arbejdet som bestyrelsesformand i Foreningen af 8. januar 2021 består i. 

Personerne rundt om Løkke er erfarne, dygtige folk, men de er ikke umiddelbart en del af toppen af den danske elite. Det vurderer Christoph Ellersgaard, som er lektor på CBS og i 2015 var med til at lave en omfattende kortlægning af den danske magtelite.

"Der er ikke nogen af dem, der kommer fra de store tunge organisationer. Derfor er det nok mere nogle lykkeriddere end nogle tunge magtspillere. Det ser dog ud til at være både interessante og dygtige folk, som også kan gøre det interessant for andre at komme ind," siger Ellersgaard.

Netværk er altafgørende

Prominente, store navne er der til gengæld på Det Politiske Mødesteds ugentlige webinarer hver onsdag aften.

Indtil videre har velkendte navne som Rane Willerslev, Esben Lunde Larsen, Bjarne Corydon, Søren Søndergaard (Landbrug & Fødevarer), Peter Aalbæk, Carl Holst, Brian Mikkelsen, Özlem Cekic og Lykke Friis blandt andet deltaget i debatterne på en Zoom-forbindelse. 

Det siger noget om Lars Løkke Rasmussens netværk, men også om den tiltrækningskraft, som den tidligere statsminister besidder. 

Det mener politisk kommentator Michael Kristiansen. 

“I politik ved man godt, at den ene tjeneste er den anden værd. Der er mange mennesker, der tænker, at hvis man er flink ved Løkke, så husker han det nok, hvis han bliver til noget igen. Så er det bedre at takke ja til at bruge en onsdag aften på et webinar end at sige nej. Det koster ikke noget, men kan være guld værd,” siger Kristiansen, der tidligere har været særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen. 

Løkkes netværk er generelt en stor styrke for ham i opbygningen af sit nye projekt. 

Det giver ham nemlig nogle muligheder for at organisere sig bedre og mere professionelt end andre i samme situation. Det vurderer partiforsker Karina Kosiara-Pedersen. 

"Løkke har rent faktisk muligheden for ikke at starte det hele fra bunden, fordi han har været med i mange år. Der vil stå nogle klar til at kaste deres navn, energi og egne ressourcer ind i projektet, fordi det er ham,” siger hun. 

Og med hjælp fra sit netværk har Løkke skabt en organisation, der ifølge partiforskeren bedst kan beskrives som værende “meget professionel”.  

“Det her er ikke et lille hyggeligt, fritidsprojekt. Det er sat i søen for at se, om det kan flyde – og hvis det kan det, er det i stand til at sætte turboen til,” siger Karina Kosiara-Pedersen og fortsætter: 

“Der er en professionel tilgang til tingene. Det handler om at få organiseret sig ordentligt og få de rette ressourcer til at kunne lave de kampagner og arrangementer, men har lyst til. Det er ikke et af de projekter, hvor man selv tager sin drikkedunk med – der skal nok stå danskvand og glas på bordet i mødelokalet.”

Læs mere om, hvordan organisationen hænger sammen og fungerer her.  

, ,

Forrige artikel Sigge Winther advarer mod pseudopolitik på steroider: “Vælgernes ønsker forsvinder alt for ofte op i den blå luft”  Sigge Winther advarer mod pseudopolitik på steroider: “Vælgernes ønsker forsvinder alt for ofte op i den blå luft”  Næste artikel Tidligere statsminister Poul Schlüter er død Tidligere statsminister Poul Schlüter er død