Kommentatorer: Løkkes parti kommer i Folketinget - spørgsmålet er, om han erobrer midten i dansk politik

Med en velsmurt maskine vil Løkke vende om på hælen og slå døren til dansk politik ind igen. Ifølge en politisk kommentator er der plads til et midtsøgende projekt, som det Løkke varmer op til at lancere. Altingets magasinredaktør er mere skeptisk.

Til næste folketingsvalg vil Lars Løkke Rasmussens nye parti være på stemmesedlen, og det skal også nok blive valgt ind i Folketinget.

Det vurderer to politiske kommentatorer over for Altinget.

Men partiet mangler stadig flere kandidater for at gøre det til andet end et “one-man-show", og det er derfor blandt andet Løkkes evner som “samfundssnedker”, der skal overbevise vælgerne om at gøre den tidligere statsminister og V-formand til kongemageren i dansk politik, lyder konklusionen.

Det taler omvendt imod Løkkes muligheder, at han kæmper med sin troværdighed og har tendens til at være uorganiseret.

Det vurderer Michael Kristiansen, der er politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen. Han medgiver dog, at den organisation Løkke har sat op til at sparke døren ind til midten af dansk politik tøjler hans svagheder.

“Den professionelle organisation med det nye projekt tror jeg i høj grad skyldes nogle af de mennesker, han har omkring sig. Han har virkelig nogle strukturtyper som Jeppe Søe og Jakob Engel-Schmidt, der hjælper ham, og det er godt for ham,” siger Kristiansen.

Du kan læse mere om organisationen, Lars Løkke har bygget her.

Plads til Løkke

Med sit kommende parti vil Lars Løkke gerne erobre midten i dansk politik og facilitere et tættere samarbejde hen over midten, der kan stække både højre- og venstrefløjens indflydelse.

Spørgsmålet er så, hvor meget perspektiv der er i projektet. 

Michael Kristiansen ser gode muligheder og mener, at der er “masser af plads” på midten til Løkkes nye parti. 

“Mange vælgere bryder sig ikke om blokpolitik, og de hader, når politikere slås og skændes, og de forstår ikke, hvorfor de ikke bare arbejder sammen hen over midten,” siger den politiske kommentator. 

Selvom han anerkender, at den nuværende S-regering allerede i høj grad samarbejder over midten, pointerer han også, at statsminister Mette Frederiksen med sin retorik på særligt udlændingeområdet åbner en dør for Lars Løkke. 

“Det giver plads til en midtsøgende liberal politik og til én, der kommer og spørger, om vi ikke skal tage det stille og roligt. Og hverken Sofie Carsten Nielsen (R) eller Jakob Ellemann-Jensen (V) påtager sig lige nu den rolle,” siger Michael Kristiansen.

Ny aktør i blå borgerkrig

Magasinredaktør på Altinget Esben Schjørring har omvendt svært ved at se, at Løkke kan komme til at spille en betydelig rolle i dansk politik igen.

Han tror på, at Løkke kommer i Folketinget igen, men påpeger, at tidligere forsøg på liberale midterpartier alle har “lidt skibbrud”. 

“Jeg ser mest Løkkes parti som endnu en aktør i det, man kunne kalde den blå borgerkrig. Dermed også sagt, at partiet mere ligner en faktor, der kommer til yderligere at destabilisere det, vi engang kaldte blå blok, snarere end at udgøre den samlende figur, han ellers gerne vil præsentere sig som,” siger Schjørring med henvisning til, at meget få af de røde vælgere angiver borgerlige partier som deres andetvalg.

Esben Schjørring forudser med andre ord, at Løkke primært skal hente sine vælgere hos de øvrige blå partier. 

Gruppen af potentielle vælgere behøver dog ikke være så smal, mener Michael Kristiansen.

“Det kan både være de såkaldte borgerlige, anstændige vælgere, men det kan også være unge mennesker, der mener, at retorikken er er blevet for voldsom i udlændingepolitikken. Puljen er på den måde ret stor, og Løkkes potentiale er måske endda større end det, han kan få, fordi der kan være nogle ting ved ham som person, der skræmmer folk væk,” siger den politiske kommentator.   

Kan bekymre Frederiksen

Det er dermed ikke kun det kommende partis politiske projekt og karakter, der er afgørende for fremtidsmulighederne. 

Med så profileret en frontfigur spiller Lars Løkke Rasmussens person også en rolle i, hvor store perspektiver der er i partiet. 

Og med Løkke er det “altid på godt og ondt,” siger Michael Kristiansen. 

“Hans styrke er, at han er en samfundssnedker. Han kender det her samfund ud og ind; menneskerne, systemerne og måden, de fungerer på. På det punkt er han relativt uovertruffen,” siger Kristiansen, der desuden fremhæver Løkkes uforudsigelighed som en styrke.

“Man ved aldrig, hvad han finder på, og det hader de mennesker, som er meget stringente og organiserede, og som følger en plan meget nøje. Så jeg tror godt, at man kan skrive Mette Frederiksen på listen over folk, der er bekymrede over, at Løkke er på vej tilbage.” 

Løkkes svagheder er omvendt, at han er meget stædig, uorganiseret og har svært ved at træffe beslutninger, fortæller Kristiansen.

"Dertil kommer kølvandet af små og større personskandaler, der har slidt meget på Løkkes troværdighed,” supplerer Altingets Esben Schjørring. 

Han peger desuden på Løkkes 20 år i dansk toppolitik som en stor udfordring for det nye midterparti.

“Personligt mangler Løkke både den troværdighed, friskhed og karisma, der skal til for at være en dansk udgave af Emmanuel Macron eller Barack Obama, som er de seneste skud på stammen af liberale ikoner, der på én gang var anti-establishment i deres kampagne og ret traditionelle politikere i deres virke,” siger Esben Schjørring, der på partiets vegne også savner andre stærke kandidater på stemmesedlen. 

Det sidste kan Michael Kristiansen bakke op om. 

"Jeg tror godt, at partiet kan flyve nu, fordi Løkke er så stærk. Men hvis det virkelig skal have flyvehøjde, mangler det de der 3-5 kandidater, som får det til at ligne et holdprojekt. Lige nu er det et one-man-show,” siger den politiske kommentator. 

For Lars Løkke Rasmussen behøver kandidaterne dog ikke nødvendigvis at være velkendte profiler. 

Læs mere om det i interviewet med den kommende partistifter her, hvor han også fortæller, at organisationen bag det nye parti i højere grad bygger på intuition end langsigtede planer.  

, ,

Forrige artikel Sigge Winther advarer mod pseudopolitik på steroider: “Vælgernes ønsker forsvinder alt for ofte op i den blå luft”  Sigge Winther advarer mod pseudopolitik på steroider: “Vælgernes ønsker forsvinder alt for ofte op i den blå luft”  Næste artikel Tidligere statsminister Poul Schlüter er død Tidligere statsminister Poul Schlüter er død