Over gevind

Koncentrat af lederen "Over gevind" i Mandat, udgivet af Amtsrådsforeningen, 2/3 2005.

Frit valgsgarantien skal halveres fra to måneder til en måned. Hensigten kan være nok så ædel – nemlig, at danske patienter skal have krav på at komme hurtigt til. Men alt tyder på, at det er over gevind. (...)

Det lyder lovende. Lange ventetider er ingen tjent med. Og heldigvis kan det danske sundhedsvæsen i dag bryste sig af at have noget, der ligner verdensrekord i korte ventetider. (...)

Nu vil regeringen så stramme skruen en tand til. Frit valgs-garantien skal halveres fra to måneder til en måned. Hensigten kan være nok så ædel – nemlig at danske patienter skal have krav på at komme hurtigt til. Men alt tyder på, at det er over gevind.

Kritikerne står i kø. Patientforeningen Danmark frygter, at løftet i bedste fald ikke vil gøre hverken til eller fra, når det gælder den samlede behandlingstid – fra første lægebesøg over forundersøgelser til behandling og efterbehandling. Risikoen er nemlig, at en kortere ’ydre’ ventetid til behandling vil udløse længere ’indre’ ventetid, f.eks. til forundersøgelser. Resultat? Ingen ægte forbedringer for patienterne. (...)

Oveni risikerer den ny garanti at ramme lægernes uddannelse. Den vil nemlig tvinge alle på sygehusene til at løbe stærkere – og det vil levne mindre og mindre tid til uddannelsen af lægerne på sygehusene. Problemet bliver ikke mindre af, at de sikre vindere af den kortere frit valgs-garanti, nemlig privathospitalerne, intet ansvar har for at uddanne lægerne.

Her, hvor valgkampen er slut, er tiden inde til eftertænksomhed. Ét er, at en ny kortere fri valgs-garanti risikerer at skævvride det danske sundhedsvæsen – ofte til gavn for patienter, der ikke nødvendigvis trænger til at komme til først. Noget andet er, at regeringen vil gennemføre sin nye frit valgs-garanti med en diminutiv realvækst i sundhedsvæsenet de næste fire år. (...)

Læg dertil, at en ny kortere garanti for at kunne vælge behandling frit ikke engang er det, patienterne efterspørger. For de vil ofte hellere behandles tæt på eget hjem. (...)

Forrige artikel Regeringsrokade næppe nok Næste artikel Ned med gælden