Ned med gælden

Koncentrat af lederen "Ned med gælden" i Tænk 4/3 2005.

Mens sex for længst er sat på skoleskemaet, er privatøkonomi noget, der stadig er - privat. Vi taler nødigt om penge.

(...) Danskerne er det mest forgældede folk i Europa. Flere end 150.000 står i dag i RKI-registret over dårlige betalere, hvilket er en markant stigning siden slutningen af 90'erne. De danske fogedretter har årligt over 200.000 begæringer om udlæg. Blandt andet fordi mange køber dyre forbrugsgoder på kredit til skyhøje renter. (...)

I dag gør samfundet intet for at ruste os mod gældsplagen. Et forslag om et forsøg med offentlig uvildig gældsrådgivning, blev i januar 2004 nedstemt i folketingssalen med den begrundelse fra regeringen, at det er ”den enkeltes ansvar at have overblik over sin økonomi”.

Den samme regering, der nu har tabt en minister på grund af en gældssag.

Man kunne måske med held sætte privatøkonomi på skemaet i folkeskolens ældste klasser og gøre budgetlægning og låneberegning til fast pensum.(...)

Samtidig har vi ingen steder at gå hen, hvis vi først er på vej ned i gældsspiralen. Fordi alle eksisterende rådgivere samtidig har en interesse i at tjene penge på den gældssatte. Her kunne vi lære af en svensk ordning med offentlig uvildig gældsrådgivning. (...)

Forrige artikel Over gevind Næste artikel Svinestop nu