Når artikler bliver til spørgsmål

NYHED: I 2008 er Altinget.dk's artikler hidtil blevet brugt i fem §20-spørgsmål. Et godt tegn på, at avisen bliver taget alvorligt, mener Lotte Hansen.

Ved folketingsårets afslutning konstaterer netavisens redaktion, at Altinget.dk er blevet en spiller på et ganske særligt punkt i Folketinget.

Hidtil i 2008 har Altinget.dk's artikler været årsag til fem §20-spørgsmål til ministrene, hvor spørgeren direkte i spørgsmålet eller i begrundelsen herfor har refereret til vores artikler.

Et medie, der bliver taget alvorligt
Altinget.dk har talt med politisk kommentator, Lotte Hansen, der blandt andet er kendt fra DR2-programmet "Jersild og Spin". Vi har spurgt hende, hvad det betyder for et medium, at dets arbejde udløser spørgsmål i Folketinget.

"Det betyder, at man i hvert fald på Christiansborg bliver taget alvorligt som et medium, som rejser nogle sager, der ikke kun er én-dags-sager, men er emner, som nogle politikere synes, de skal følge op på," siger Lotte Hansen og fortsætter:

"Det er et medie, som bliver taget alvorligt som noget, der er en del af den politiske proces. I en tid, hvor der er meget fokus på personer og processer og ikke så meget på indhold, er det selvfølgelig fint også at kunne rejse nogle politiske debatter, der handler om indhold, og det gør §20-spørgsmålene jo ofte. Så dét at §20-spørgsmål og indholdspolitik stadigvæk kan få politikerne op af stolen, det er godt for folkestyret," siger hun.

Altinget.dks udgiver, redaktør Rasmus Nielsen afviser, at redaktionens ti journalister bevidst går efter, at der følges politisk op på netavisens stof:

"Det er fristende for forfængeligheden at slutte et interview af med et: - Har du ikke på den baggrund lyst til at stille spørgsmål til ministeren eller indkalde til samråd? Men nej, selve det politiske initiativ må de folkevalgte om. Vi sidder fast på den ene side af skrivebordet. Omvendt er det klart, at vi gerne ser en vækst fremover i de politiske initiativer, vores artikler giver anledning til. Samråd, beslutningsforslag og endog egentlige lovforslag står på ambitionernes ønskesedddel."

Siden Altinget.dk's start i 2000 er netavisens artikler blevet refereret i 23 §20-spørgsmål. Her følger en kort gennemgang af de seneste fem, der er faldet i år:

Politiets efterlysning af dyrekontrol
Det første spørgsmål faldt i april i år, hvor Per Clausen (EL) med en hensvisning til Altinget.dk's artikel, 'Politiet efterlyser flere dyrekontroller', bad justitsminister Lene Espersen (K) redegøre for, om hun på baggrund af politiets efterlysning af flere ressourcer til kontrol af dyretransporter ville sørge for, at der i fremtiden skaffes de fornødne ressourcer til at gennemføre en effektiv kontrol af dyretransporter.

Se justitsministerens svar her.

Troels Lunds randzoner eller mangel på samme
Det andet spørgsmål faldt i maj efter Altinget.dk's afsløring af miljøminister Troels Lund Poulsens (V) manglende randzoner på egen jord. Det fik Torben Hansen (S) til, med henvisning til Altinget.dk's artikel, 'Troels Lund fanget i dobbeltmoral på egen gård', at spørge ministeren, om han herefter vil sørge for, at der indgås bindende aftaler med landbruget om randzoner.

Miljøministeren besvarede spørgsmålet mundtligt 14. maj 2008.

Fordobling af klamydiatilfælde
Sundhedsministeriets uklare svar til Altinget.dk's researchere angående et notat, der enten var - eller ikke var - udsendt til kommunerne om deres ansvar for klamydiaforebyggelse, fik 9. juni Kamal Quereshi (SF) til at gå sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) på klingen.

Kamal Quereshi bad i forlængelse af Altinget.dk's artikel, 'DF: Ministeren løber fra sit ansvar', ministeren redegøre for den henvendelse, han enten havde sendt til kommunerne - eller havde påtænkt at sende - om deres ansvar for forebyggelsen.

Læs sundhedsministerens svar her

Rygeloven problematisk for væresteder
Altinget.dk's artikel, 'Værested mister brugere på grund af rygeloven', affødte i begyndelsen af juni hele to §20-spørgsmål til hhv. sundhedsminister Jakob Axel Nielsen og velfærdsminister Karen Jespersen (V). I artiklen fremgår det, at ti væresteder er blevet pålagt at slukke cigaretterne på grund af rygeloven, hvilket betyder, at de socialt udsatte bliver væk fra de sociale tilbud. Lene Hansen (S) bad begge ministre kommentere artiklen.

Læs velfærdsministerens svar her

Læs sundhedsministerens svar her

Forrige artikel Ministre stemte forkert Ministre stemte forkert Næste artikel DF afviser DF afviser "EU-censur" af bloggere