Lovgiv mod monopoler

Koncentrat af lederen "Knæk monopolerne" i Jyllands-Posten, 5. november 2003

Arla Foods chokerede natten til tirsdag ved i ét hug at hæve prisen på mælk til storkøkkener med op til 22 pct.

At banke prisen så kraftigt i vejret lader sig kun gøre, fordi Arla har et mælkemonopol i Danmark. Hverken private forbrugere eller storkøkkener har reelt andre leverandører at gå til.

Få timer efter, at dagbladet Politiken tirsdag havde bragt nyheden om den voldsomme prisstigning, slog Arla fuld kraft bak og kaldte prisforhøjelsen tilbage - oven i købet med tilbagevirkende kraft.

Intet, absolut intet, tilsiger imidlertid, at Arla vil ændre adfærd i tiden fremover. Den seneste prisfadæse synes end ikke at have fremkaldt blot en svag antydning af anger.

Set fra Arla-hovedkvarteret i Århus er der blot tale om en sag, der er skadelig for omdømmet og måske kunne få negative politiske konsekvenser.(...)

At et råvareprisfald udløser forbrugerprisstigninger, er den særegne logik, som monopolvirksomheder arbejder efter.(...)

Arlas informationschef Astrid Gade Nielsen har begrundet de seneste to års markante prisstigninger på mælk med, at der "forinden var gået en periode uden prisstigning".

Det er fuldstændig korrekt. I den forudgående periode var det nemlig umuligt for det daværende MD Foods at hæve prisen på mælk på grund af konkurrencen mod Kløvermælk.(...)

Kendsgerningen er, at konkurrencen på alt for mange områder er sat ud af kraft i Danmark - enten i form af monopoler som Arla eller af udtalt mangel på konkurrencelyst som i store dele af detailhandelen.

I USA, hvor kapitalismen generelt har friere vilkår end i Danmark, har man siden begyndelsen af forrige århundrede haft en lov, der gør det muligt for domstolene at bryde monopoler med magt.

Arlas hæmningsløse fremfærd gør det tvingende nødvendigt for Folketinget at overveje, om ikke de danske domstole bør have samme adgang. Vi skal have en lov, der effektivt forhindrer monopoler i at opstå, og som effektivt kan tvangsopsplitte monopoler.(...)

Forrige artikel Afskaf lukkeloven Næste artikel Forlig om SU til skolepraktikanter dur ikke