Forlig om SU til skolepraktikanter dur ikke

Altinget.dk har modtaget dette nødråb fra en mor i Nordsjælland, der er bange for skolepraktikkens fremtid, når de unge får halveret deres løn som følge af et politisk forlig i går.

Af Marianne Roth Larsen
Kokkedal

Åbent brev til regeringen og øvrige ansvarlige

Angående det politiske forlig om nye regler for elever i skolepraktik kan man undre sig over, atder hele tiden bliver sat en bremseklods for de unge, som i dag prøver at gennemføre en uddannelse.

De unge mennesker som skal få hjulene til at køre i Danmark. Vores alle sammens fremtid. De har ikke en chance for at få en elev plads - for der er ikke nogen, som vil betale for lærepladser til de unge mennesker.

Ikke nok med det. Det ser nu ud til, at de, som i dag er i skolepraktik, bliver sat ned på SU - en halvering af en løn, som de for øvrigt arbejder hårdt for. Så er det jeg spørger: mener I virkelig, at de unge, som pt. er i skolepraktik, skal have halveret deres indtægt? Hvis det er rigtig, hvad skal det hele ende med, hvad skal der blive af de unge mennesker?

Ikrafttrædelse
Jeg var så i tvivl ud fra pressemeddelelserne om, hvornår dette træder i kraft, så jeg kontaktede her til morgen Undervisningsministeriet, og blev stillet om til en meget ubehagelig mands person.

Han meddelte mig, at det kan han virkelig ikke svare mig på, og det kan jeg jo bare læse i pressemeddelelsen, denne havde jeg jo netop læst, men der står netop ikke, hvornår det gælder fra. Så i stedet for at få et svar blev jeg overfuset. Ja, embedsmanden smed til sidst røret på. Det kan da ikke være rigtig, at når man ringer til Undervisningsministeriet, bliver man behandlet på denne måde. Jeg havde den opfattelse, at ministerier er til for os borgere, men der tog jeg åbenbart fejl.

Min søns sag
Min søn er 22 år og pt. i skolepraktik under CEU i Kolding som Skov- og Landskabsfagstekniker. Han er på andet år men går snart ind i tredje skoleperiode med uddannelse afslutning i april 2005.

Når man er i skolepraktik, bliver man lejet ud til forskellige skovfoder og mm. Det er som at arbejde, som om man er færdig udlært, han har tit en arbejdsuge på over 50 timer, men han er glad for det, selvom det er hårdt. Hvem kan forestille sig, at de unge har lyst til at arbejde så hårdt for en lille SU?

Det tror jeg ikke selv jer, der sidder på den grønne gren og som har jeres på det tørre ville byde jer selv. Han har søgt mange læreplader, men blev afvist med den begrundelse, at desværre skal de spare. Og har ikke råd til at ansætte elever, på grund af af regeringens besparelser.

I politikere kan jo sagtens vedtage, at de unge skal være aktive og selv sørge for få en elevplads, når dette ikke er muligt. Hvad med at I åbnede øjnene, og så hvad der egentlig foregår ude i det virkelige liv og ikke på jeres taburetter.

Forrige artikel Lovgiv mod monopoler Næste artikel Finanslovs-kile mellem S og R