Afskaf lukkeloven

Koncentrat af lederen "Lukket forbrugerland" i Jyllands-Posten, 5. november 2003 om det konservative landsråd og lukkeloven

Det konservative landsråd forspildte i weekenden en god mulighed for at markere praktisk konservativ politik, da forsamlingens store flertal for afskaffelse af lukkeloven ved partiledelsens mellemkomst blev forvandlet til en slap hensigtserklæring.

Lige så stærkt baglandet gennem de senere år har presset på for at få lukkeloven afskaffet, lige så stærkt har topfolk i partiet modarbejdet en udvikling, som ellers er naturlig og uafvendelig.

Mulighederne var førhen yderligere begrænset med en detailhandler som ordfører i Folketinget, og med en liberal regeringspartner, som også er stærkt påvirket af branchens intense lobbyvirksomhed, ligger det aktuelt endnu tungere.

Det Konservative Folkeparti står uden for det seneste forlig af en stribe, som har haft til formål at trække en afskaffelse af den overflødige lukkelov mest muligt i langdrag.(...)

Landsmødet blev et nyt eksempel på, at partilederen må bøje nakken i regeringssamarbejdets tjeneste, selv om der var krav om en populær konservativ markering, som i øvrigt kunne gavne partiet.

De seneste års udvikling viser, at afskaffelse af lukkeloven er en god forbrugersag i store dele af landet, og efter alt at dømme stiger de handlendes omsætning i takt med lempelser. Derfor bør den også afskaffes så hurtigt som muligt.

Desværre ser det ud til, at det næppe bliver under en borgerlig regering, som ellers burde have modet til at leve op til et borgerligt og liberalt idégrundlag. Forbrugerne må atter engang skuffet konstatere, at sådanne sager ikke er prioriteret.

Forrige artikel Fortællinger fra fremtidens Danmark Næste artikel Lovgiv mod monopoler