Lige for loven

Koncentrat af lederen "Lige for loven" i Information 14/3 2005

Kvinders rettigheder har været på verdens dagsorden i forbindelse med, at FN har afholdt global kvindekonference i New York. Beijing + 10 hed den med henvisning til, at det i år er 10 år siden, verdenskvindekonferencen i Beijing løb af stablen. Dengang vedtog regeringerne en handlingsplan, der pegede på en række kritiske områder, hvor kvinders rettigheder skulle forbedres. (...)

Nok er kvinders rettigheder på papiret blevet anerkendt i mange lande ved, at man har ratificeret FN’s kvindekonvention (CEDAW) – populært kaldet kvindernes grundlov. Men den er ikke blevet implementeret i lovgivningen.

Et af de kritiske områder i handlingsplanen er at sikre institutionelle fornyelser til fremme af kvinders stilling. Det har Danmark bl.a. gjort ved at oprette et ligestillingsministerium. Men FN’s kvindekonvention er ikke blevet implementeret i dansk lovgivning. Det frarådede et udvalg nedsat af Justitsministeriet i 2001. (...)

Samtidig har Danmark travlt med netop at understrege kvindekonventionen over for udviklingslande, der modtager danske skattekroner. Enkelte af disse lande har faktisk haft ret ligestillingsmindede tiltag. Nogle opererer med kønskvoter i politik, mens andre har ligestilling skrevet ind i deres forfatning.

I Danmark, derimod, er Grundloven håbløst ude af takt med tiden af den simple grund, at den ikke er blevet revideret de seneste 50 år. (...)

Forrige artikel Sjæl i flammer Næste artikel Åbne grænser