Imod frigivelse af bogpriser

Koncentrat af lederen "Ynkelig afklædning" i Jyllands-Posten, 1. december 2003

BOGPRISERNE frigives ikke til næste år, hvis det står til kulturminister Brian Mikkelsen og de øvrige partiers kulturordførere.

I de seneste tre år har vi ellers haft et forsøg kørende, hvor forlagene selv kunne bestemme, hvilke bøger der skulle have faste og hvilke vejledende priser.

Men forleden meddelte Konkurrencestyrelsen, at den snarest vil anbefale Konkurrencerådet at give bogpriserne helt fri fra næste år.

Denne "trussel" reagerer kulturministeren nu på og mobiliserer et overvældende politisk flertal for at forlænge forsøgsperioden i endnu to år.

Baggrunden skulle være, at man vil indhente erfaringer fra det øvrige Europa vedrørende priser og støtteordninger.

Sådan noget hedder en syltekrukke, for intet emne har været mere endevendt de seneste mange år.

Og man har f. eks. kunnet fortælle, at i Sverige, som har haft frie bogpriser i de seneste tre årtier, har det været nødvendigt for staten at gå ind med støtte til litteraturen og bogproduktionen på 130 mio. kr. om året. Årsagen er, at den "smalle" litteratur kommer i klemme, når der konkurreres på prisen på bestsellere. Og uden et litterært laboratorium ingen fremtidige bestsellere.

Men det er lige netop udsigten til at skulle ud med litterære støttekroner i den store skala, der skræmmer politikerne. Så hellere drive kulturpolitik via faste bogpriser.(...)

At tænke sig, at man ligefrem skal nedværdige sig til at opfordre Konkurrencerådet til at stå fast og vejlede den borgerlige regering i at føre borgerlig politik. Men det gør vi! (...)

Forrige artikel Gensidig mistillid om knive Næste artikel V efterlyser et udspil fra SR-hulen