God økonomi på trods af passivitet

Koncentrat af lederen "Pæne ambitioner men ingen handling" i Berlingske, 9. december 2003

De gode intentioner står i kø i den vækstredegørelse, økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen i går sendte på gaden. "Vækst med vilje" kalder regeringen oven i købet sin vækststrategi. Og det er altsammen udmærket, hvis det ikke var, fordi man endnu en gang må understrege, at gode viljer ikke gør det i sig selv.

Der må handling til.(...)

Regeringens vækstredegørelse fejler ikke noget. Der bliver sagt alle de rigtige ting om større frihed, øget viden, mere konkurrence og udnyttelse af globaliseringen.

Det karakteristiske for dansk økonomi p.t. er, at det sådan set går ganske godt. Bortset fra den konjunkturbestemte arbejdsløshed, der er en ulykke for dem, den rammer.

Men det er en gunstig økonomi nærmest på trods af samfundssystemet.(...)

Hvis regeringens nye vækstredegørelse skal blive andet end endnu en glad sang fra de varme lande, må regeringen tage fat på reformerne. Også dér hvor det gør ondt.

Grundlaget for, at vi kan bevare en velfærdsstat, er økonomisk vækst. Men for at den kan fremmes, må regeringen have modet til at sætte ind nøjagtig de steder, den selv peger på:

Øget beskæftigelse, bedre uddannelser, styrket forskning, administrative lettelser, mere konkurrence og samarbejde mellem den private og den offentlige sektor, øget liberalisering og globalisering.

Det betyder, at regeringen må tage fat på en skattereform, der kan tilskynde folk til at arbejde mere. Den må kigge på dagpengesystemet og overførselsindkomster, så det kan betale sig også for lavtlønnede at arbejde.

Den må skabe et mere effektivt uddannelsessystem, så unge ikke bliver hængende i årevis i speciale- og andre fælder. Og den må nødvendigevis tage fat om et af velfærdssamfundets største minefelter: efterlønnen.(...)

Forrige artikel Fri mig for intern Christiansborg-jargon Næste artikel Konfliktsky forskningsråd