Den liberale systemtænkning

Koncentrat af lederen "Forbryderskoler" i Politiken, 15. oktober 2003 om regeringens forslag om sikrede institutioner for voldelige børn.

Regeringens svar på det triste forhold, at også børn under 15 år begår alvorlige forbrydelser som overfald med knive, røverier og voldtægt, er et forslag om sikrede institutioner for særligt voldelige børn.

Dørene bliver lukket, og behandlerne får mulighed for at sætte korporligt ind over for de unge, der ifølge regeringen ofte er indvandrerbørn.(...)

Problemet er bare, at regeringen med dette forslag har slået den konservative automatpilot til, i troen på at den mest autoritære løsning også er den bedste. Det er den ikke, selv om forslaget unægtelig har den fordel, at det er nemt og ukompliceret.(...)

Socialminister Henriette Kjær (K) tror fuldt og fast på, at straf i form af isolering fra den normalt fungerende del af samfundet og normalt fungerende børn og unge vil hjælpe de kriminelle børn. For dem skal normaliteten og forbillederne være et liv bag lukkede døre sammen med andre kriminelle.

Indvandrerbørn skal have særbehandling og placeres sammen, hvormed regeringen er klar med en nyskabelse, som nok skal vække international opmærksomhed: den etniske institution, eller som nogle kritikere udtrykker det: den etniske forbryderskole.

Denne etniske krølle på regeringens autoritære hale er dybt forkastelig.(...)

Men tilsyneladende er det vigtigere for regeringen at score et demagogisk point i dele af offentligheden end at bruge den nødvendige tid og de nødvendige ressourcer på at finde frem til en holdbar løsning på et reelt problem.

Det er også tankevækkende, at en regering ledet af en liberal statsminister igen og igen tyer til lette løsninger, hvor det offentlige system bliver brugt på den mest fantasiløse og konservative måde. Enhver ambition om at løse problemer sammen med det enkelte individ er opgivet, og i stedet oplever vi systemtænkning, der hører en svunden fortid til.

Forrige artikel Fri os for lovdiktat i skilsmisser Næste artikel Traditionstænkende amtsformænd