Forsvarets troværdighed på spil

Koncentrat af lederen "Nådesløst" i Berlingske, 31 august 2003

Troværdighed kan ikke gradbøjes.

Den danske soldat, der i denne avis i går beskrev forholdene, som soldaterne i Irak arbejder under, har gjort Forsvaret en større tjeneste end nogen af hans foresatte har præsteret siden den tragiske ulykke 16. august. Den, der kostede to irakere og en dansk soldat livet.

Skulle nogen have været i tvivl, står det efter denne erfarne soldats beskrivelser nu lysende klart, at opgaven i Irak er den vanskeligste fredsskabende mission, som det danske forsvar hidtil har været ude i.

Det skal siges til og forhåbentlig forstås af både soldaterne dernede og deres pårørende herhjemme, at ulykken, uanset hvor trist den er, ikke formindsker respekten for soldaternes arbejde. Snarere tværtimod. For det må være svært at opretholde troen på opgaven og en høj moral, når en kollega er dræbt ved en fejl, og de overordnedes håndtering af sagen efterfølgende har udløst en voldsom kritik af forsvaret.

For desværre har hele affæren, inklusive den efterfølgende skudepisode den 21. august, hvor endnu en ubevæbnet iraker blev ramt, sat en alvorlig plet på Forsvarets troværdighed.

Forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) lagde ud med at bruge ordet »kamp« om ulykken, selv om han havde fået besked om, at irakerne formentlig havde været ubevæbnede. Ordet er direkte misvisende, og ministeren burde have korrigeret sig selv (...).

Både ministeren og forsvarschefen, general Jesper Helsø, har givet en række begrundelser for ikke at give de rigtige oplysninger, før forsvarets auditør offentliggjorde dem den 25. august. En af begrundelserne var, at man måtte afvente auditørens undersøgelse.

Men faktisk var auditøren klar med sin konklusion - at irakerne var ubevæbnede - allerede den 20. august. Da fortalte han chefen for den danske styrke i Irak om den. På det tidspunkt kunne Forsvaret og auditøren måske have aftalt at offentliggøre den? (...)

Forsvarministeriets anbefalinger om åbenhed i forsvaret, som blev offentliggjort i juni, er udmærkede, men vil næppe få nogen stor effekt, før de bakkes op af en forsvarschef, der viser vilje i praksis. Derfor må man frygte, at der vil komme gentagelser.

Forrige artikel Giv plads til kritisk demokratisk debat Næste artikel V-vælgere siger nej til EU-traktat