Forældet børnesyn i Danmark

Det forældede børnesyn i Danmark vil SF til livs, og vi vil med en række lov- og beslutningsforslag have lovgivningen ændret, skriver SFs Anne Baastrup.

Mange af de beslutninger og afgørelser, der i dag påvirker børn og unges liv, tager udgangspunkt i voksnes viden og holdninger. Ofte tror voksne, at de ved, hvad der er bedst for børn og unge. Det er på tide at gøre op med den bedrevidenhed.

Bare fordi vi er voksne, er vi jo ikke synske og kan ikke altid gætte, hvad børn tænker og føler. Det vidner om mangel på respekt og tillid til børnene og de unges viden og kompetencer.

Børn og unge kan, skal og vil have indflydelse på deres eget liv. Det findes der talrige af gode eksempler på betydningen af. Børnerådets nye undersøgelse af børn og politik viser, at 7. klasses elever er interesseret i samfundsforhold, og at langt de fleste af dem allerede har taget stilling til, hvad de ville stemme til et folketingsvalg.

Forleden kunne man i pressen læse om eftertænksomme unge, der savner indflydelse på eget liv. Den indflydelse vil SF gerne være med til at give dem. Erfaringer viser jo, at de steder, hvor børn og unge gives indflydelse, for eksempel i form af børne- eller ungeråd, så griber de unge chancen og engagerer sig i arbejdet.

Styrk rettigheder
SF er enig med de unge i, at behovet for en styrkelse af børn og unges rettigheder er presserende. Alt for ofte prioriteres for eksempel forældrenes rettigheder over barnets tarv. Det ser vi både i den nuværende lovgivning og i praksis i forbindelse med forældremyndigheds- og samværssager.

Således kan man i dag undlade at høre børn i samværssager under henvisning til, at det er uden betydning for sagen. Men hvordan kan man være uinteresseret i børnenes viden og holdning til sager, der i den grad vil ændre børnenes hverdag?

Dette forældede børnesyn vil SF til livs, og vi vil med en række lov- og beslutningsforslag have lovgivningen ændret.

Besynderlig behandling
SF har blandt andet fremsat et beslutningsforslag om styrkelse af børn og unges rettigheder i samfundet. Det blev behandlet i Folketinget i sidste uge og fik en besynderlig behandling. Det var karakteristisk for V, K og DF, at de ikke kunne sige, at de var imod, at børn skulle have rettigheder.

Men samtidig var det åbenlyst, at de mente, at børnene er forældrenes og ikke selv bør have ret til indflydelse på eget liv. Men børn er ikke forældrenes ejendom.

Mit mål er at fastholde et pres på denne tankegang, så den over tid ændres.

Forrige artikel Brede politiske forlig savnes Næste artikel På banen med velfærdsdebat