Foghs aftaler kan blive fatale

Koncentrat af lederen "Den skæve gang" i Jyllands-Posten, 2. december 2003

Opsvinget ligger om hjørnet, men vismændene er alligevel bekymrede på regeringens vegne, fordi den i det kommende år ifølge deres vurdering styrer endnu længere væk fra 2010-planen end tidligere.

Finanspolitikken er uholdbar, fordi regeringen skubber problemerne foran sig. I stedet for at øge beskæftigelsen og reducere det offentlige forbrug og gældsætningen, er regeringen indtil videre ensidigt i færd med at øge sidstnævnte.(...)

Statsministeren vil ifølge sine aftaler med vælgerne ikke røre ved efterløn, dagpenge og velfærdsudgifter i øvrigt. Hermed er han tilsyneladende låst fast og tvunget til at indlede en chancebetonet økonomisk sejlads, hvor han alene er afhængig af besparelser ved, at flere kommer i arbejde samt indtægterne fra en afledt forbrugsstigning.

Regeringens arbejdsmarkedsreform har foreløbig ikke givet særlige bidrag. (...)

Hvor længe kan Anders Fogh Rasmussen undskylde sig med sine aftaler med vælgerne, når det er uansvarligt ikke at lægge kortene på bordet, hvad konsekvenser i form af skadelige virkninger for den økonomiske politik angår med hensyn til gældsætning? Desuden burde han overveje, om det er de rigtige, han har aftaler med.

De yngre generationer og den borgerlige regerings kernevælgere er sandsynligvis parate med svar, som ikke kan misforstås, men som statsministeren nok ikke bryder sig om at høre for tiden.

Sandsynligvis ville de foretrække, at regeringen spillede på flere finanspolitiske instrumenter. Men efter alt at dømme tillægger han aftalerne med midtervælgerne den største vægt i håb om, at de holder ved på valgdagen.

Forrige artikel LO og DAs fælles front Næste artikel Lovlig lemlæstelse af drengebørn