EU-dækning sjofles af TV-stationer

En ny undersøgelse fra Roskilde Universitetscenter viser, at TV 2 Nyhederne og TV-avisen har halveret deres dækning af EU fra 1991 til 2001. I begyndelsen af 90erne blev små syv procent af den samlede sendeflade i aftennyhederne på de to tv-stationer brugt til EU-stof. I 2001 var det kun tre procent.

På baggrund af Altinget.dks omtale har formanden for Folketingets Europaudvalg, Claus Larsen-Jensen (S) sendt redaktionen denne kommentar.

Undersøgelsen bekræfter desværre den fornemmelse, jeg længe har haft af de landsdækkende TV-kanalers dækning af Europastoffet.

Europastoffet er næsten kun interessant, når man kan sætte fokus på de danske forbehold og iøvrigt pakke Europapolitiske sager ind i forhold til forbeholdene eller den gamle stereotype ja-nej diskussion, eller hvis der er en skandale i EU.

TVs dækning er derfor på ingen måde dækkende for, hvad der faktisk foregår i det europæiske samarbejde. Intet af det faktiske samarbejde, som ikke indeholder et drama, er interessant TV-mæssigt.

Overfladisk billede
Derfor får befolkningen kun en overfladisk, sensationspræget og stereotypt billede af det europæiske samarbejde, og de stadig flere sammenhænge, der er i forhold til indenlandske forhold, forsvinder.

EU-politik er også indenrigspolitik. Derfor burde det være en naturlig del af public service forpligtelsen om samfundsforhold.

Det er desværre en generel tendens på de to store TV-stationer. Samfundsforhold, som kan skabe en vis fælles referenceramme for befolkningen, serveres i fragmenteret form, så de større sammenhænge både herhjemme og i forhold til omverdenen desværre bliver en mangelvare.

Svært med politisk opbakning til licens
Jeg får det holdningsmæssigt sværere og sværere ved at bidrage politisk med lovgivning om milliarder i licensspenge, når dette stof sjofles. Der er ikke den store forskel i nyhedsdækningen, men der er blevet flere gentagelser af de samme historier med samme vinkler og billeder. Jeg savner mere indhold og kvalitet.

Når store dele af resten af sendeflade pakkes til med amerikanske serier og konceptkonkurrencer, hvor forskellen til andre lande kun er sproget, mens det kniber med dansk film og andre film af kvalitet, er spørgsmålet, om vi som lille nation ikke hermed skyder os selv i foden ved at bruge så mange penge på så lidt, der kan være med til at binde samfundet sammen med viden og debat om, hvor vi er på vej hen som samfund, og i hvilke sammenhænge vi indgår i en større sammenhæng i Europa og globalt.

Forrige artikel På risikabel skattekurs Næste artikel Uetisk "avlsprogram"