På risikabel skattekurs

Koncentrat af lederen "Olieret glidebane" i Berlingske, 28 september 2003

Folketinget på risikabel skattekurs

Regeringens forhandlinger med A. P. Møller om vilkårene for olie- og gasudvinding i Nordsøen går trægt. Efter en debat i Folketinget blev 1. oktober sat som frist for at nå et resultat, men fristen har økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen skubbet en uge, så der først gøres status ved Folketingets åbning den 7. oktober.

Regeringen har ikke lagt skjul på, at forhandlingerne skal sikre statskassen en større andel af værdierne fra Nordsøens energifelter. Men udgangspunktet er og skal være, at der eksisterer en aftale, som regering og Folketingets flertal ubetinget må respektere.

Når regeringen gerne vil have flere skattekroner, mens A.P. Møller og partnere kan se en interesse i at få forlænget koncessionsaftalen, der udløber i 2012, er der lagt op til en ny aftale, som alle parter kan være tilfredse med.

Men et flertal uden om regeringen er åbenbart indstillet på at give pokker i al anstændighed, hvis bare man kan få malket nogle flere milliarder skattekroner ud af Nordsøen.

I den kommende uge vil socialdemokraterne således arm i arm med Dansk Folkeparti bevæge sig til et møde med andre skatteglade partier. Og her vil man bl.a. foreslå en forhøjet selskabsskat målrettet mod afkast fra Nordsøens energifelter. (...)

Men det er en olieret glidebane af de helt glatte, hvis et flertal nu bestemmer sig for en særlig høj skattesats for olieproduktion. Hvorfor så ikke højere selskabsskat på eksempelvis vindmøllefabrikation og råstofudvinding? At socialdemokraterne er uden hæmninger, når det drejer sig om olieskat, ved vi. (...)

Det nye er, at Dansk Folkeparti desværre har ladet sig lokke af Svend Auken, som bramfrit har fastslået, at det er A.P. Møllers egen skyld, hvis det bliver nødvendigt at bruge skattelovene. Den form for pistolpolitik hører ingen steder hjemme. Og regeringen bør overveje at sætte sin eksistens ind på at forhindre ideologiske hug via skattelovene.

Forrige artikel Adskil stat og kirke Næste artikel EU-dækning sjofles af TV-stationer