Alternativ til regeringen mangler

Koncentrat af lederen "Ensomt parti" i Jyllands-Posten, 10. oktober 2003

REGERINGEN BLEV efter statsminister Anders Fogh Rasmussens åbningstale udsat for betydelig kritik fra oppositionen for at dække over manglende initiativer og formåen med et udspil til værdidebatten.

Det egentlige formål er at gøre en benhård nedskæringspolitik mere spiselig, hed det.

Forhandlingerne om det kommende års finanslov er allerede gået i gang, men det ligger på forhånd klart, at regeringen vil gennemføre kerneområderne sammen med Dansk Folkeparti og resten som delaftaler med skiftende flertal.

Hermed er flertallet for finansloven for 2004 sikret, og debatten om statsministerens åbningstale i går viste, at den største udfordring ikke for tiden skal søges i Folketinget, men uden for de tykke mure i spørgsmålet om, hvorvidt konjunkturudviklingen vil være med- eller modspiller.

Det er rigtigt, at åbningstalens kvaliteter ikke specielt lå på nyhedsfronten, men retfærdigvis må det medgives, at en del af lovkatalogets punkter allerede blev kendt før Folketingets åbning.(...)

Socialdemokratiet har fortsat store problemer med at skabe et alternativt bud på en økonomisk politik, og statsministeren har dertil behændigt bidraget til delvis at begrænse partiets manøvremuligheder på EU-politikken med sit udspil for nylig om afvikling af de danske EU-forbehold. (...)

Partiet vil med den politiske ordfører Frank Jensens ord investere i fremtiden uden at sende regningen til de kommende generationer. Men selvmodsigelsen er åbenbar og salgbarheden ringe, når det reelt betyder højere skatter og fordoblet gældsætning frem til 2010.

Det kan naturligvis ikke undgå at gå ud over partiets troværdighed, som det ellers må være i dets interesse at få styrket, efter at det i lang tid har virket handlingslammet på grund af interne problemer.

Det er for billigt at lokke med flere penge til forældrebetaling til daginstitutioner, sygehuse, omsorg og undervisning, hvis man ikke åbent vil vedkende sig den nødvendige finansiering - eller mangelen på samme.

Det er også for billigt at klandre regeringen for skævheder, som Socialdemokratiet selv har lagt grunden til, selv om der snart er gået et par år siden regeringsskiftet. For hverken på børneområdet, ældreområdet eller sygehusområdet har der været noget at prale af, selv om SR-regeringen endda blev hjulpet af konjunkturerne.(...)

Så selv om regeringens betingelser er vanskelige med hensyn til den økonomiske situation, er Socialdemokratiet alligevel med til at gøre det lidt nemmere for den.

Forrige artikel Royal klap gik ned på TV 2 og DR Næste artikel Test med omtanke