Alternativ til Foghs skoleavis om krigen

Leif Larsen, formand for Dokumentationscenter mod Historieforfalskning og pensioneret Politiken-journalist har sendt redaktionen dette debatindlæg i form af en ansøgning til Folketingets Finansudvalg om støtte til en alternativ skoleavis om hvad der skete med Danmark under krigen.

Til Folketingets Finansudvalg

Ansøgning om økonomisk støtte til en ”modavis” til statsmi-nisterens skoleavis m.m. udsendt til alle landets 9.- 10. klasser og til alle elever på efterskoler i anledning af 60-året for den 29. august 1943

På vegne af vedlagte navneliste skal jeg ansøge om økonomisk støtte fra Finansudvalget til det ovenfor nævnte projekt.

Den avis og det undervisningsmateriale, der blev udsendt af statsministeren, lider af en række mangler og forkerte oplysninger.

Vi er derfor meget enige med Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo Christensen , når han i medierne har betegnet skoleavisen og stof til brug for lærerne for at være ”stærkt betænkeligt” samt ”forsøg på at legitimere regeringens politik via folkeskolen”.

Han finder også, det kan opfattes som en ny start på en ”indoktrineringsdebat”, som han godt kan undvære. Kritikken er også kommet fra tidligere modstandsfolk, historikere og andre.

De støtter ønsket om at sende en skoleavis ud, der ikke indoktrinerer eller som gør forsøg på at retfærdiggøre regeringens politik omkring den danske krigser-klæring mod Irak.

En modavis kan forventes at ville koste omkring en tredjedel af den million kr., regeringen fik bevilget af Folketingets Finansudvalg til sin skoleavis. Vi har regnet med en samlet udgift til vort projekt på omkring 300.000 kr., idet vi ikke har tænkt os at indregne en middag og en reception til i alt 300.000 kr., som statsministeren gjorde i sit projekt.

Det er vort håb, at bestyrelsen vil se med velvilje på vor ansøgning.

Med venlig hilsen
På vegne af DmH (Dokumentationscenter mod Historieforfalskning) og foreninger og enkeltpersoner, som støtter projektet. Se bilag nedenfor.

Leif Larsen
(formand for DmH)


Bilag:

Anbefalinger af ansøgning fra DmH


Til Folketingets Finansudvalg

Nedennævnte organisationer og udvalgte enkeltpersoner anbefaler ansøgningen fra Dokumentationscenter mod Historieforfalskning (DmH) til Folketingets finansudvalg om en bevilling på 300.000 kr. til produktion og udsendelse af en avis, der er et korrigerende svar til en ”skoleavis”, som indgår i den pakke, der med statsminister Anders Fogh Rasmussen som protektor er tilsendt folkeskoleelever i 9.-10. klasse samt efterskoler.

Det skal understreges, at der ikke er tale om en ”almindelig” underskriftsindsamling, men at de særligt udvalgte og underskrivende personer i besættelsestiden 1940 – 45 har ydet en bemærkelsesværdig indsats på forskellige områder af frihedskampens vidtforgrenede netværk. Nogle enkelte har udført fremragende antifascistisk foreningsarbejde i efterkrigstiden.

De originale underskrifter vedlægges ikke den vedlagte ansøgning, men vil efter anmodning fra særligt interesserede kunne stilles til rådighed for kontroleftersyn. Elly & Svend Aage Sørensen Søvejen 1, 2. tv.
3000 Helsingør

Pelle Colin
Udlodsvej 4
2600 Glostrup

Erhvervshæmmede fra
Frihedskampen, Aalborg
Formand Børge Dahl
Sofiendalsvej 80
9200 Aalborg

Else & Holger Schwensen
Dronningens Tværgade 38, 3.
1302 København K

Bent Svendsen
Frederiksberg Allé 38, 1.
1820 Frederiksberg C

Landsforeningen af Sachsenhausenfanger
Formand Peder Søegård
Reedtsholmvej 114
4736 Karrebæksminde

Torben Messerschmidt
Hestekøblund 113
3460 Birkerød

Aktive Modstandsfolk
Formand Frede Klitgård
Bakketoppen 21
3450 Allerød

Thomas Clausen
Neblevej 11 D
4242 Boeslunde

Horserød – Stutthof - foreningen
Formand Anton Nielsen
Møllevej 17
3650 Ølstykke

Sammenslutningen af Erhvervshæmmede fra Frihedskampen
Formand Jens Jacob Jensen
Kragelundvej 29
7080 Børkop

Dora & Carl Albrethsen
Brandbjergvej 21
2600 Glostrup

Folkebevægelsen Mod Nazisme (FMN)
Formand Ebbe Riis Klausen
Ottingvej 93
2730 Herlev

Nan Henningsen & Oluf Husted
Lorupvej 21
4200 Slagelse

Iver Vad
Sættedammen 20
4300 Hillerød

Ulla & Tørk Haxthausen
Majenfors 3459
S- 28593 Marakryd

Forrige artikel Drømmen om ét Norden forbliver en drøm Næste artikel Nej til bornholmsk skattechok