Nyt permanent børnetillæg og afskaffelse af kontanthjælpsloft: Her er den nye aftale om kontanthjælp

Regeringen og en række partier i Folketinget har tirsdag indgået en længe ventet aftale om et nyt kontanthjælpssystem. Få overblik over de væsentligste elementer i aftalen her.

Kontanthjælpsloftet afskaffes og erstattes af en trappemodel, der fortsat lægger et loft over beløbet, som folk på kontanthjælp kan modtage i ydelse. Og så videreføres det midlertidige børnetilskud som et permanent børnetillæg målrettet udsatte børnefamilier.

Det er nogle af hovedelementerne i den længe ventede politiske aftale om fremtidens kontanthjælpssystem, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen tirsdag præsenterede på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet. 

{{toplink}}

Bag aftalen står regeringen, SF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne – og partierne lægger sig op ad flere af anbefalingerne fra den såkaldte Ydelseskommission, der i maj 2021 præsenterede sit bud på en reform af kontanthjælpssystemet.

Få overblik over hele aftalen her. 

Afskaffelse af kontanthjælpsloft og ny indkomsttrappe

Kontanthjælpsloftet afskaffes og erstattes af en indkomstrappe med et fast niveau for, hvor meget kontanthjælpsmodtagere maksimalt kan modtage i offentlige ydelser. 

Indkomsttrappen består af forskellige niveauer i form af maksimale beløb for, hvad borgere i kontanthjælpssystemet kan modtage i boligstøtte og særlig støtte oven i deres kontanthjælpsydelse.

Permanent børnetillæg

Det midlertidige børnetilskud videreføres som et permanent børnetillæg til forsørgere, der modtager SHO-ydelse eller er berørt af den nye indkomsttrappe. Satserne svarer til det midlertidige børnetilskud fratrukket fritidstillægget.

Fritidstillæg til børn 

Der indføres et fritidstillæg til alle børn i kontanthjælpssystemet. Fritidstillægget er på 250 kroner per barn hver måned – dog maksimalt 1000 kroner per familie.

Fritidstilægget vil blandt andet kunne bruges på sportsaktiviteter, kulturtilbud, børnefødselsdage eller udstyr til uddannelse.

Ydelsesmodtagere kan få fritidstillægget efter at have modtaget kontanthjælp i tre måneder, og forældre skal dokumentere, at mindst to tredjedele af fritidstilægget er brugt på børnene.

Lempeligere indkomstfradrag

Det gældende timefradrag erstattes med et lempeligere indkomstfradrag for personer med de laveste indkomster.

Indkomstfradragsmodellen består af forskellige fribeløb afhængigt af ydelsesniveau - det betyder, at det blandt andet bliver muligt at tjene enten 2.500 kroner eller 5.000 kroner om måneden, uden at der sker fradrag i hjælpen.

Afklaringsret

Der indføres en afklaringsret for borgere, der er fyldt 30 år, når de har modtaget hjælp i kontanthjælpssystemet i to sammenhængende år.

Afklaringsretten vil blandt andet bestå af en løbende årlig genvurdering samt en ret til at søge om ressourceforløb og fleksjob på det foreliggende grundlag.

Nye ferierettigheder

Der indføres en ret til at holde ferie med supplerende kontanthjælp. Det giver mulighed for, at kontanthjælpsmodtagere, der har arbejdet lidt, kan supplere deres feriegodtgørelse med kontanthjælp op til deres almindelige kontanthjælpssats.

Lempede pensionsregler 

Kravet om, at kontanthjælpsmodtagere skal hæve arbejdsgiverindbetalte pensioner med tilbagekøbsret, ophæves. Hidtil har det været sådan, at det ikke har været muligt at fortsætte med at få kontanthjælp efter en periode på seks måneder, hvis man har en pensionsopsparing af en vis størrelse, som kan hæves før tid.

Kompensation for aftale om ny reformpakke for dansk økonomi

Der bliver givet ekstra 500 kroner i kontanthjælp efter skat årligt til at kompensere for aftalen om en ny reformpakke for dansk økonomi, der reducerer kontanthjælpsmodtageres disponible indkomst.

Afskaffelse af boligstøtte ved forældrekøb

Boligstøtte ved forældrekøb afskaffes, og provenuet bruges på tiltag i kontanthjælpssystemet. Det betyder, at børn, der lejer en lejlighed, som er købt af forældrene, ikke længere kan søge tilskud om boligstøtte.

Formuegrænse

Formuegrænsen for at modtage kontanthjælp hæves fra 10.000 kroner til 12.000 kroner for enlige og fra 20.000 kroner til 24.000 kroner for ægtepar og reguleres fremover i samme takt som kontanthjælpssatserne. 

Tilskud til medicin

Medicintilskud til børn af kontanthjælpsmodtagere udvides til at dække 100 procent af egenbetalingen af tilskudsberettiget medicin. Samtidig får kontanthjælpsmodtagere over 18 år, der har været på kontanthjælp gennem 12 måneder, også dækket hele egenbetalingen til tilskudsberettiget medicin.

Følgeordninger til børns deltagelse i fritidsaktiviteter

Der afsættes en pulje på 15 millioner til flere følgeordninger. Puljen kan søges af civilsamfundsorganisationer med henblik på at understøtte følgeordninger, hvor børn i udsatte positioner hjælpes i gang med fritidsaktiviteter af frivillige.

Pengene kan for eksempel benyttes til rekruttering af frivillige og til at etablere samarbejde med kommuner med henblik på visitering af børn.

Finansiering og ikrafttræden

Aftalen om nyt kontanthjælpssystem medfører udgifter på samlet 485 millioner kroner.

For at finansiere aftalen afskaffes boligstøtte ved forældrekøb, der bidrager med 95 millioner kroner i årlig finansiering fra 1. januar 2024. Derudover håndteres 390 millioner kroner varigt inden for de samlede finanspolitiske rammer som led i regeringens forslag til finanslov for 2023.

Aftalen træder i kraft snarest muligt og senest 1. januar 2024.

Læs hele aftalen her.

Forrige artikel Regeringen og KL vil styre fordeling af frihedsforsøg Regeringen og KL vil styre fordeling af frihedsforsøg Næste artikel Kontanthjælpsaftale er på plads: Kontanthjælpsaftale er på plads: "Det er børnenes kontanthjælpsreform"