USA: Vi har ingen favorit til Nato endnu

Præsident Biden er stadig i tvivl om det rette kompromis for en ny leder af alliancen, siger amerikanske kilder til Altinget. Polen afviser samtidig, at de skulle være imod et eventuelt kandidatur fra Mette Frederiksen.

BRUXELLES: Det er endnu uvist, om langt det vigtigste Nato-land – USA – kan støtte Mette Frederiksen som ny chef for den vestlige forsvarsalliance.

Sådan siger en højtstående amerikansk regeringskilde til Altinget, kun en måned før et topmøde i Vilnius gerne skulle finde en afløser for nordmanden Jens Stoltenberg som generalsekretær.

"Regeringen har endnu ikke lagt sig fast på en kandidat til at blive den næste generalsekretær, og vi er ikke i stand til at kommentere drøftelserne," siger kilden, som derefter lægger meget vægt på at rose Stoltenberg:

"Den nuværende generalsekretær har gjort en fremragende indsats, og det er bemærkelsesværdigt, at han har gjort det på et utroligt kritisk tidspunkt i historien," siger den amerikanske regeringskilde.

Det sidste citat er værd at bide mærke i på et tidspunkt, hvor Jens Stoltenberg netop har været på besøg hos præsident Joe Biden i Det Hvide Hus – og hvor rygterne om endnu en forlængelse af nordmandens mandat igen er begyndt at cirkulere.

Stoltenberg kan blive bedt om at blive

Den britiske avis Financial Times skriver onsdag, at fortrolige konsultationer blandt regeringer i Natos 31 medlemslande foreløbig har vist sig så vanskelige, at nogle nu igen ønsker at bede Stoltenberg om at blive i jobbet.

Det ville i så fald være en fjerde forlængelse af mandatet for nordmanden, der tiltrådte som Anders Fogh Rasmussens afløser i oktober 2014.

Tidligere har Stoltenberg offentligt udtalt, at han ikke har noget ønske om at fortsætte i endnu længere tid. Men han har på den anden side ikke kategorisk udelukket muligheden.

Opfattelsen blandt flere Nato-diplomater, Altinget har talt med, er, at Jens Stoltenberg alligevel vil føle sig forpligtet til at sige ja, hvis der ikke kan findes en anden samlende kandidat inden alliancens topmøde i Litauens hovedstad 11.-12. juli.

"Han er måske nok træt, og det er mere end forståeligt. Men han er også en mand, for hvem pligt betyder meget. Og han ved bedre end nogen anden, hvor alvorlig en situation, Europa og Nato står i lige nu i forhold til Rusland," siger en diplomat fra et af de europæiske medlemslande.

En mulighed kunne være at vente til april næste år, hvor præsident Biden ventes at indkalde til et topmøde i Washington for at markere alliancens 75-års jubilæum.

Tyrkiets holdning er endnu ukendt

Ifølge Altingets oplysninger betragter USA nu muligheden for, at man må bede Stoltenberg om at blive siddende indtil næste år, som fifty-fifty. Grunden er, at det kan vise sig for vanskeligt at samle konsensus om nogen anden i Vilnius.

Bortset fra Mette Frederiksen nævnes blandt andre den estiske statsminister, Kaja Kallas, Spaniens regeringsleder Pedro Sanchez eller Storbritanniens forsvarsminister, Ben Wallace. Foreløbig er der dog ikke nogen af dem, der er tonet frem som det indlysende valg for alle landene.

Der er endnu uvist, hvad et land som Tyrkiet egentlig tænker om hele processen. Den netop genvalgte præsident, Recep Tayyip Erdogan, modsatte sig til sidste øjeblik udnævnelsen af Anders Fogh Rasmussen tilbage i 2009.

{{toplink}}

Meget tyder på, at amerikanerne foreløbig ikke har kunnet få øje på det rigtige kompromis i en situation, hvor der er krig på europæisk jord, og hvor Nato derfor er vigtigere end nogensinde.

Det vil dog ikke nødvendigvis sige, at den danske statsminister er ude af spillet, hvis hun vitterligt skulle ønske at være kandidat.

Polen afviser, at de skulle være imod Frederiksen

USA’s tøven betyder ikke, at den amerikanske regering har noget imod Mette Frederiksen personligt. Og andre, der er blevet taget til indtægt for kritik af hende, affejer nu de påstande.

Således afviser diplomatiske kilder fra Polen over for Altinget, at det største østeuropæiske medlemsland skulle være imod en eventuel udnævnelse af danskeren.

"Polen vil ikke på nuværende tidspunkt modsætte sig nogen kandidater," siger en polsk diplomat.

Udtalelsen lægger afstand til en artikel i Wall Street Journal onsdag. Her hævder den amerikanske avis at vide, at Polen modsætter sig tanken om Mette Frederiksen som mulig Natochef – angiveligt fordi Warszawa insisterer på Kaja Kallas eller en anden østeuropæer som generalsekretær.

Men det passer ikke, siger den polske diplomat:

"Det er selvfølgelig vigtigt for os, at det bliver en leder, der forstår den risikable situation for landene på Natos østlige flanke. Men vi mener, at kvalifikationerne skal afgøre det, når beslutningen skal tages. Så vi udelukker ikke nogen på forhånd," lyder det.

Polakkerne understreger dog i samme åndedræt, at de ikke vil tages til indtægt for, om Mette Frederiksen overhovedet er kandidat eller ej.

{{toplink}}

Forrige artikel Regeringen lander en bred medieaftale Regeringen lander en bred medieaftale Næste artikel København vil sende kommunens ældre på betalt charterferie til sydens sol København vil sende kommunens ældre på betalt charterferie til sydens sol