To ud af tre udflyttede job gik til S-kommuner

UDFLYTNING: De fleste job fra regeringens anden fase af udflytning af statslige job ender i kommuner med socialdemokratisk borgmester. Klogt af regeringen, mener kommentator. 

Der er grund til at være glad for mange socialdemokratiske borgmestre.

Regeringens udspil til at udflytte statslige arbejdspladser betyder nemlig, at 72 procent af de udflyttede job, cirka 3.500, går til socialdemokratisk ledede kommuner, viser en optælling af Altinget.

”Hvis det her er noget, de har tænkt over i regeringen, så er det klogt af dem. For det, der kan gå galt med sådan nogle udflytninger og kaste et odiøst skær over dem, er, hvis man kan beskylde regeringen for at komme med nogle vennetjenester ude i kommunerne,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Og det var ikke vennetjenester, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) præsenterede onsdag med den længe ventede udflytningsplan.

Det er især store bykommuner som Odense og Aarhus, der henter flest nye job.

Ingen vennetjenester
Løkke og Løhdes parti, Venstre, står til at hente 23 procent af arbejdspladserne på kommuneplan, så Venstre-kommunerne bliver i hvert fald ikke favoriseret:

”Den beskyldning bliver afmonteret, når størstedelen af arbejdspladserne går til socialdemokratiske kommuner. Til gengæld bliver regeringen nu kritiseret for at favorisere de største byer, som alle er socialdemokratiske,” siger Erik Holstein.

I Altingets opgørelse har det ikke været muligt at inddrage de uddannelser, som enten bliver oprettet eller udflyttet, da der ikke findes tal for antallet af job, der følger med her.

(Artiklen fortsætter under illustrationen) 

Byer, der modtager arbejdspladser. Antal i parentes. Klik på billedet for højere opløsning. (Foto: Regeringen)

Tvivlsom effekt
De mange arbejdspladser vil blive udflyttet over en en årrække, og her er Erik Holstein i tvivl om, hvorvidt borgmestrene kan bruge de nyerhvervede arbejdspladser politisk.

”Der er langt til næste kommunalvalg, og det kommer an på, hvor meget de får. Hvis en borgmester får en rigtig stor luns med mange arbejdspladser, og hvis man kan sammenkæde det med, at det skyldes kommunens gode lobbyarbejde, så kan det styrke borgmesteren,” siger han og tilføjer:

”Men generelt er det tvivlsomt, hvor meget det kommer til at spille ind ved næste valgkamp.”

Forrige artikel Chok, glæde og kirsebærvin: Sådan oplevede de afsløringen af den nye udflytningsplan Chok, glæde og kirsebærvin: Sådan oplevede de afsløringen af den nye udflytningsplan Næste artikel LA-profil vil overtage Villum Christensens folketingskreds LA-profil vil overtage Villum Christensens folketingskreds