Støttepartier strides om punktafgifter og "social balance" i finansloven

FINANSLOV: Enhedslisten er utilfreds med de seneste ændringer i finansieringen af finanslovsaftalen, hvor "den sociale balance" ifølge Pernille Skipper "rykkede sig". Partiet kræver kompensation i form af nye tiltag til samfundets svageste. 

I finanslovsforhandlingernes absolutte slutspurt står støttepartierne Enhedslisten og Radikale Venstre tilbage som de tydeligste kamphaner.

Under forhandlingerne natten til mandag fik Radikale Venstre pillet et til flere finansieringsforslag ud af aftaleskitsen.

Radikale Venstre har tidligere blandt andet forholdt sig stærkt kritisk over for den forlængelse af den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode, der længe har ligget på forhandlingsbordet i Finansministeriet. 

I stedet er der lagt op til, at hullet i finansieringen skal fyldes op med højere punktafgifter på eksempelvis sukker og alkohol, lyder det fra flere af forhandlingsparterne.

Den radikale leder, Morten Østergaard, virkede på vej ind til mandagens forhandlingsmøde tilfreds med den finansieringsmodel, der umiddelbart tegner sig. 

”Vi synes, at miljø- og sundhedsafgifter er bedre finansiering end at gøre det dyrere at ansætte folk, som måske kommer tilbage fra en langvarig sygemelding,” sagde Morten Østergaard mandag formiddag. 

EL kræver kompensation
Højere punktafgifter vil ifølge Enhedslisten imidlertid få en social slagside, da de rammer rig som fattig lige hårdt.

Derfor vil partiet nu kræve en form for kompensation for at lande en ”socialt balanceret finanslov”.

"Den sociale balance rykkede sig en lille smule, blandt andet ved at der var nogle indtægter, der røg ud og ikke var i spil længere, og ved at vi begyndte at diskutere flade afgifter på forbrug," sagde Pernille Skipper mandag formiddag og fortsatte:

"Det er ikke, fordi der ikke kan være ræson i det. Men det vender jo den tunge ende nedad, at man sender en regning til helt almindelige mennesker i stedet for dem, der er i toppen af vores samfund." 

Derfor gik partiet mandag til forhandlinger for både at genbesøge finansieringsdiskussionen, men også for at finde nye penge til de dårligst stillede, lød det fra Pernille Skipper.

"Vi skal tale om, hvordan vi kan finde nogle penge til nogle af dem, der har det sværest i vores samfund. Socialt udsatte grupper, mennesker på kontanthjælp, som har været det i rigtig lang tid, voldsramte. Det skal vi også ind og diskutere i dag,” sagde hun mandag. 

Forhandlingerne begyndte klokken 11, og der er ikke nogen fastlagt bagkant på dagens møde.

Forrige artikel Snit af målinger: Nyt parti styrker risiko for massivt stemmespild i blå blok Snit af målinger: Nyt parti styrker risiko for massivt stemmespild i blå blok Næste artikel Finanslovsaftale falder sent igen i år Finanslovsaftale falder sent igen i år