S og V vil lempe finanslov

FINANSLOV: V og S vil lempe finansloven, men er uenige om omfanget.

Næste års finanslov skal lempes i lys af finanskrisen.

Det er Venstre og Socialdemokraterne enige om, men vejene skiller ved, hvor meget statskassen skal åbnes. Socialdemokraterne vil øge aktiviteterne med 36 milliarder kroner over to år. Venstre vil blot lempe finansloven for 2010.

Det siger Venstres politiske ordfører, Peter Christensen, til Ritzau ifølge www.berlingske.dk.

"Jeg er ret overbevist om, at finansloven vil bidrage til ekstra aktivitet," siger han.

Overvismand Peter Birch Sørensen foreslår i dagbladet Børsen at lempe finansloven med godt ti milliarder kroner. Det skal primært ske ved offentlige investeringer for eksempel i infrastruktur og sygehuse, og det kan kombineres med en ny renoveringspulje og en klar plan for, hvordan hullet i statskassen dækkes.

"Det er rendyrket socialdemokratisk politik som talt ud af en socialdemokratisk mund. Der er behov for at fremrykke offentlige investeringer i anlæg, så vi fornyer hospitaler, skoler og daginstitutioner med energirigtige bygninger, siger finansordfører Morten Bødskov (S).

Peter Christensen kalder det en balancegang.

"Enhver stimulering bliver for lånte penge, på grund af de meget faldende indtægter finanskrisen har medført i statskassen."

Hidtil har regeringen især pustet gang i danskernes privatforbrug ved at frigive opsparede SP-midler. Venstres politiske ordfører ser gerne flere offentlige investeringer.

"Det er både og. Vi skal både stimulere privatforbruget, og samtidig er der god idé i at foretage nogle af de offentlige byggerier, som vi alligevel skal have udført. Det kan sikre folk i arbejde og skaffe det offentlige byggeri til en billigere penge, end når der er pres på byggeriet," siger Peter Christensen.

Forrige artikel Tidligere S-ministre langer ud efter Sass Tidligere S-ministre langer ud efter Sass Næste artikel Thorning vil hæve skatten