Overenskomstforhandlinger for offentligt ansatte nærmer sig mål

De centrale overenskomstforlig er lige nu ved at blive omsat til konkrete aftaler for over 100 forskellige offentlige faggrupper. Sygeplejersker, pædagoger og lærere har allerede fået deres aftaler i hus, mens det trækker ud for FOA. Altinget gør status på OK21.

Meget tyder på, at forligsmanden går et roligt forår i møde.

I hvert fald er overenskomstaftalerne for flere af de centrale faggrupper på det offentlige arbejdsmarked faldet på plads.

Således er blandt andet Dansk Sygeplejeråd, BUPL, Danmarks Lærerforening og HK Kommunal nået i mål i de individuelle organisationsforhandlinger, som følger i kølvandet på de centrale forlig på statens, kommunernes og regionernes område, som alle er landet i løbet af februar.

Organisationsforhandlingerne omfatter mere end 100 forskellige overenskomster fordelt på de tre offentlige sektorer, som med udgangspunkt i den økonomiske ramme fra statens område skal omplante de centrale forlig til de enkelte fagområder.

På det kommunale og regionale område har man ved månedsskiftet passeret den deadline, hvor man ifølge parternes fælles køreplan skulle forsøge at afslutte forhandlingerne.

Ifølge FOA-formand Mona Striib - der som formand for Forhandlingsfællesskabet står i spidsen for alle kommunalt og regionalt ansatte, er der dog faldet så meget på plads, at de sidste aftaler kan forventes at lukke i løbet af ugen.

"Vi er godt på vej, men ikke helt færdige," siger hun.

Aftaler for 150.000 mangler
Der mangler fortsat aftaler for FOA, der med omkring 150.000 medlemmer udgør det tungeste mandskabsområde i det offentlige.

Så med FOA-kasketten på erkender Mona Striib, at "det ikke er helt let".

"Vi får nok brug for helt indtil på søndag for at blive færdige," siger hun, men understreger samtidig, at den tilstræbte deadline 28. februar ikke er mejslet i sten.

Torben Hollmann er sektorformand for social- og sundhedsområdet, som med 88.000 medlemmer udgør den tungeste FOA-gruppe.

"Der er ikke det store drama. Det er sådan set kun tekster og regnestykker, som trækker det lidt i langdrag, og så er vi jo et ret stort overenskomstområde," siger han.

Hængepartier samles op i Forligsen
Hvis enkelte faggrupper på det kommunale og regionale område "hænger" - altså ikke formår at lande en aftale, ryger de videre i Forligsinstitutionen, som så vil forsøge at mægle en løsning.

Mona Striib regner dog ikke med, at det bliver aktuelt.

"Det kommer jo an på, hvordan medlemmerne modtager resultatet, men nej, det regner jeg ikke med, at vi gør," siger hun.

Når organisationsforhandlingerne er i hus, skal resultaterne til urafstemning blandt medlemmerne i de enkelte forbund.

På statens område er både køreplanen og forhandlingsdynamikken lidt anderledes.

Selv om det centrale forlig på statens område faldt på plads som det første, er der efterfølgende et såkaldt 'fireugers vindue' til at afslutte organisationsforhandlingerne.

Ingen ekstra kroner på statens område
Til gengæld kan enkelte faggrupper ikke isoleret set ende i Forligsen, da de tre centralorganisationer i forhandlingsfællesskabet CFU er indbyrdes forpligtet på at godkende hinandens aftaler.

"Nu er der stadig små 14 dage tilbage af forhandlingsvinduet, så der er stadig gang i forhandlingsbordene rundt omkring," siger CFU-formand Rita Bundgaard, som er formand for HK Stat.

På det kommunale og regionale område har der dog været mere at forhandle om i organisationsforhandlingerne end på det statslige område, fordi kommuner og regioner har afsat 0,5 procent af den samlede økonomiske ramme på 6,75 til organisationspuljemidler.

"På statens område har der jo ikke været nogen organisationspuljemidler at forhandle om, så på den måde kommer der jo ikke nogen lønstigninger ud af det. Men jeg tror da, at der er nogen, der får taget nogen gode drøftelser af de ting, som ikke nødvendigvis koster penge," siger Rita Bundgaard.

Forrige artikel Dagens overblik: Inger Støjberg vil ændre loven og indføre live-tv fra Rigsretten Dagens overblik: Inger Støjberg vil ændre loven og indføre live-tv fra Rigsretten Næste artikel Nødlidende lokummer, slotte og andre fredede bygninger skal have førstehjælp Nødlidende lokummer, slotte og andre fredede bygninger skal have førstehjælp