Mindeord: Niels Helveg om Tage Dræbye (70)

Forhenværende radikal leder og udenrigsminister Niels Helveg Petersen skriver mindeord om forhenværende folketingsmedlem, civilingeniør Tage Dræbye, Albertslund, der er død, 70 år gammel.

Tage Dræbye er desværre død. Han blev offer for en ondskabsfuld kræftsygdom. Tage Dræbye var et meget dygtigt menneske. Hvor han lagde sine kræfter, satte han sig spor. Radikale Venstre nød godt af hans medlemskab og engagement i 50 år. Først i Radikal Ungdom, senere som et indflydelsesrigt medlem af kommunalbestyrelsen i Albertslund. Han var et velargumenterende medlem af den radikale hovedbestyrelse i en lang årrække. Han blev medlem af Folketinget i 1979, men forlod frivilligt tinget i 1984 for at overtage en stilling i FRI, Foreningen af Rådgivende Ingeniører. Siden 1992 drev han egen rådgivnings- og konsulentvirksomhed, hvor han ikke mindst løste mange opgaver for ministerier og styrelser. Folkeoplysning havde han store interesse. Han var i en periode formand for Frit Oplysningsforbund. Personligt mødte jeg Tage første gang på et europakursus på Fredericia Vandrerhjem i begyndelsen af 60'erne. Bedst lærte jeg ham at kende i de fem år, hvor han var medlem af Folketinget, og hvor jeg var formand for folketingsgruppen. Han håndterede sine vigtige ordførerskaber inden for bolig-, miljø-, planlægnings- og kommunalpolitik med stor dygtighed. Han var ikke blot flittig og vidende, han var dertil en fremragende forhandler med store evner for at skabe det gode kompromis, som både bringer tingene fremad, og som samler bredt. Jeg blev både overrasket og ked af det, da han meddelte, at han ville søge andre græsgange. Den radikale gruppe og hele Folketinget mistede ved den lejlighed et af sine mest kompetente medlemmer. Tages indsats var ikke begrænset til ordførerskaberne. Han var i høj grad med til at forme den radikale politik i sin helhed. Man blev klogere af at lytte til hans analyser og synspunkter. Tage Dræbye flød ikke med størmmen. Tværtimod var han ofte imod den offentlige mening. Hans store kvalitet som medlem af folketingsgruppen var, at han tvang os andre til at tænke os godt om og skærpe argumentationen. I Baunsgaard-tiden var han strækt kritisk over for partiets linje; i min tid som gruppeformand var vi nok i det væsentlige enige, men ikke uden sværdslag. Senest skrev Tage for få uger siden en kronik i Politiken, hvor han efterlyste en mere radikal linje i skatte- og miljøpolitikken. Engageret var han til det sidste.
Forrige artikel Dødsfald: Fhv. MF Tage Dræbye (R), 70 år Næste artikel Sophie Hæstorp Andersen tager orlov fra Folketinget