Massiv opbakning fra kandidater: Førstegangsfødende bør have ret til to døgn på sygehuset efter fødsel

Et meget bredt flertal af kandidaterne til regionalvalget vil give førstegangsfødende en ret til en hospitalsseng i minimum 48 timer efter fødslen. Sundhedsekspert er uforstående.

Alle førstegangsfødende i Danmark skal fremover have en ret til at blive på sygehuset i mindst 48 timer efter fødslen.

Det mener et stort og bredt flertal af de kandidater til regionalvalget, der har svaret på Altingets kandidattest.

Hele 91 procent af de adspurgte kandidater har således tilkendegivet, at de enten er ”helt enige” eller overvejende enige” i, at de førstegangsfødende bør have en sådan ret.

Blot cirka 1,6 procent af kandidaterne er ”helt uenige” i udsagnet.

Idéen om at førstegangsfødende skal have en særlig ret til indlæggelse er ikke ny.

Socialdemokratiet foreslog i et sundhedsudspil i oktober 2018 at give alle nybagte mødre retten til at blive på enten sygehuset eller et barselshotel i to døgn. I januar 2019 fulgte den daværende VLAK-regering så op med et lignende forslag til alle førstegangsfødende.

Baggrunden for forslagene er, at flere fødeafdelinger har skåret ned på tiden, som førstegangsfødende har haft på enten barselshotel eller hospital efter fødslen.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Ekspert: Brud med grundlæggende princip

På trods af det politiske tilløb kommer den brede opbakning blandt kandidaterne alligevel bag på konsulent Sidsel Vinge, der er tidligere projektchef i VIVE og desuden forsker og debattør i sundhedsvæsenet gennem mere end 20 år.

Hun er ”virkelig overrasket” over tilslutningen og mener, at man med en ret til indlæggelse for førstegangsfødende kommer til at bryde med et ”grundlæggende princip” i sundhedsvæsenet.

”I sundhedsvæsenet er det sådan, at hvis man skal have et tilbud, må det bero på en individuel sundhedsfaglig vurdering. Politikerne kan beslutte, om vi skal tilbyde forskellige behandlinger, men det er en sundhedsfaglig beslutning, hvem der skal have ydelsen,” siger Vinge og fortsætter:

”Det gælder overalt i sundhedsvæsenet, men af en eller anden årsag gælder det så åbenbart ikke for den absolut raskeste af alle patientgrupper: Fødende kvinder. Det undrer mig meget.”

Nogle vil måske argumentere for, at det handler om at sikre de førstegangsfødende tryghed i en meget ny og for nogle ret usikker situation. Er det ikke en fair pointe?

”Nej, det er det ikke. Jeg er også ret sikker på, at hvis du er 92 år og skal have ny hofte eller skal indlægges med influenza eller KOL-forværring, vil du også gerne føle dig tryg. Det handler da om tryghed for samtlige 1,3 millioner patienter, der årligt indlægges i det danske sundhedsvæsen,” siger Sidsel Vinge.

Hun ser hellere, at politikerne øger trygheden for nybagte mødre ved at styrke sundhedsplejen i hjemmet, og henviser til, at sundhedsplejerskerne også i højere grad vil kunne imødekomme det politiske ønske om et mere nært sundhedsvæsen.

Holder politikerne alligevel fast i, at opgaven skal placeres på hospitalerne, bør sundhedsloven laves om, mener Sidsel Vinge.

”I sundhedslovens paragraf to står der ’let og lige adgang’ – ikke ’med særlig fokus på kræftpatienter og førstegangsfødende’. Derfor er det også helt politisk illegitimt at fremhæve nogle grupper frem for andre,” siger hun.

Kandidat: Det er vigtigt

Opbakningen til at give de førstegangsfødende retten til at blive på sygehuset 48 timer efter fødslen er størst i Region Midtjylland.

Her svarer 64,7 procent af kandidaterne i testen, at de er ”helt enige” i udsagnet.

Èn af dem er Henrik Gottlieb Hansen (S), der allerede sidder i regionsrådet og desuden er formand for Hospitalsudvalget i regionen. I kandidattesten har han også markeret, at spørgsmålet er særligt vigtigt for ham.

”Vi ved, at det er noget, der efterspørges, og som de fødende og pårørende er glade for. Derfor er det vigtigt. Og så er det jo stadig sådan, at hvis nogen føler sig parat til at komme hjem før, er de velkommen til det,” siger Henrik Gottlieb Hansen.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Han er som udgangspunkt enig i, at det bør være det sundhedsfaglige personales opgave at vurdere, hvad patienterne har brug for, og at det heller ikke er muligt at imødekomme alles ønsker.

”Men i det her tilfælde synes jeg, at det giver god mening,” siger han.

Sidsel Vinge mener, at man bryder med et grundlæggende princip i sundhedsvæsenet, hvis politikere skal til at bestemme, hvilke ydelser forskellige patientgrupper skal have. Kan det ikke blive en glidebane?

”Når man vedtager en fødeplan, bliver den også sendt i høring blandt personale og aktører. Så det er jo ikke kun noget, politikerne beslutter.”

Nej, men det bunder vel stadig i et politisk ønske om at give denne patientgruppe en særlig ret. Hvorfor er det jeres opgave at vurdere, at førstegangsfødende er mere vigtige end andre patienter?

”Jeg siger heller ikke, at de er vigtigere. Vi behandler bare det her spørgsmål for sig selv.”

Men de førstegangsfødende får vel en ret som eksempelvis KOL-patienter ikke får?

”Den sammenligning kan jeg ikke helt følge. Der skal selvfølgelig også tages ordentlig hånd om KOL-patienter.”

Men de hverken har eller får jo en ret til at være på sygehuset i et bestemt tidsrum?

”Nej, det er rigtigt. Der gælder nogle andre kriterier. I det her tilfælde handler det om at få det til at fungere mellem mor og barn. Det er meget vigtigt i starten, fordi så kan man også undgå andre henvendelser og indlæggelser efterfølgende.”

Det kan vel være lige så vigtigt for en patient, der lige har fået opereret en hofte at følge sig tryg og være et bestemt tidsrum på sygehuset efterfølgende?

”Ja. Men det er jo sådan, at når man tager på hospitalet, er man indlagt indtil, at man er klar til at komme hjem. Og så kan det bagefter være vigtigt med et godt samarbejde med kommunerne, der ofte råder over nogle aflastningspladser, man kan komme ind på.”

Men hvorfor kan det så ikke være sådan på fødeområdet også, at man stoler på, at lægerne og sygeplejerskerne kan vurdere, hvornår man er klar til at komme hjem? Hvorfor skal lige præcis de førstegangsfødende have retten til selv at bestemme?

”Jeg tror, at det er ret vigtigt, at der er en ret i det her tilfælde. Og så stoler jeg også fuldt og fast på, at de borgere, der vil hjem tidligere, selv kan vurdere det,” siger Henrik Gottlieb Hansen.

Der er valg til kommuner og regioner den 16. november. Har du endnu ikke taget Altingets kandidattest, finder du den her.

Forrige artikel Hvilken kommune er bedst til at købe elbiler? Find din egen kommune på listen Hvilken kommune er bedst til at købe elbiler? Find din egen kommune på listen Næste artikel Borgmester: Jobcentre skal kunne henvise ledige til et job som Wolt-bud Borgmester: Jobcentre skal kunne henvise ledige til et job som Wolt-bud