Kun én gang i regeringens 14 sider lange finanslovspjece bliver klima nævnt: “Hvis ikke det står i forordet, er det en forglemmelse”

Der er nærmest ingen nye klimainitiativer, der ikke på forhånd var annonceret, i regeringens finanslovsforslag. Til gengæld står Klimarådet til at miste to tredjedele af sin bevilling i 2024.

Klimakrisen er en af de største udfordringer, vi står overfor. Måske den største af dem alle.

Sådan lød det fra Nicolai Wammen (S), da han stod ved talerstolen for at præsentere regeringens bud på en ny finanslov.

Men da en journalist spurgte, hvorfor han ikke nævner ‘klimakrisen’ i forordet til finansloven, hvor tidens store kriser bliver opridset, kiggede han hurtigt ned i sine papirer og skyndte sig at sige:{{toplink}}

“Mens jeg har stået her, har jeg nævnt klimakrisen i hvert fald ti gange. Og hvis ikke det står i forordet, så er det en forglemmelse.”

“Klimakrisen er en kæmpestor prioritet for den her regering og for mig som finansminister. Hvis der er en side, hvor det ikke står tydeligt nok, så beklager jeg det,” tilføjede han.

Alligevel er der stort set ingen nye klimainitiativer at finde i regeringens finanslovsudspil, som ikke allerede var annonceret.

Helt konkret indeholder udspillet 20 millioner kroner til den nationale energikrisestab, som også blev annonceret i regeringsgrundlaget. Derudover er der penge til en forøgelse af fjernvarmepuljen, som blev aftalt i februar. Og så vil regeringen afsætte 1,7 milliarder kroner til “grønne forskningsinitiativer”, hvilket svarer nogenlunde til det, der blev brugt på grøn forskning i 2021.

Til gengæld står Klimarådet, som er regeringens rådgivende organ, til at miste to tredjedele af sin finansiering i 2024, som det ser ud lige nu.

Samtidig bliver ordet ‘klima’ kun nævnt én gang i den 14 siders lange pjece, som regeringen har sendt ud om det nye finanslovsforslag. Søger man på ‘grøn’, bliver ordet nævnt to gange i pjecen.

"Uansvarligt og tonedøvt”

Det nye finanslovsudspil fik hurtigt flere grønne organisationer og røde folketingsmedlemmer til tasterne med hård kritik af regeringens klimaprioriteringer.

Udspillet til finansloven kommer nemlig i samme uge som den seneste store klimarapport fra FN’s Klimapanel. Her lyder det, at der er brug for omfattende og drastisk handling nu, hvis vi vil begrænse den globale opvarmning, og at de beslutninger, der træffes nu, vil have effekt i tusindvis af år frem.

Og for få uger siden kom Klimarådet med en statusrapport, der konkluderede, at vejen til at reducere drivhusgasudledningerne med 70 procent i 2030 endnu ikke er anskueliggjort, og at der er risiko for, at vi ikke når 2025-målet, der er lige rundt om hjørnet.

Især Enhedslisten og SF reagerer med hård kritik.

“Ikke én ny krone til klimaet i regeringens finanslov. Det er uansvarligt og tonedøvt. SMV praler tit af, de vil løse de store problemer. Men den største krise i vores generation svarer de ikke på,” skriver Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, på Twitter.

Også SF’s klimaordfører, Signe Munk, stiller sig undrende overfor det manglende fokus på klimaet i finanslovsteksten.

“Ej, ups. SVM-regeringen glemte lige klimaet i forordene.. (!!!). Der er mange kriser for regeringen, men klimakrisen er åbenbart noget de periodisk glemmer. Mon de også overså denne uges alarmerende klimarapport?” skriver hun på Twitter.

Alligevel fastholdt Nicolai Wammen under pressemødet, at SVM-regeringen “kommer til at være den mest ambitiøse regering nogensinde, når det gælder klimaforandringerne”.

“Vi har under den tidligere regering med en række partier bag lavet en grøn fond med mere end 50 milliarder kroner, som vi kommer til at investere i den grønne omstilling fremadrettet. Vi kommer i den grad til at have det grønne udgangspunkt,” lød det fra finansministeren på pressemødet.

I slutningen af februar så kom Klimarådet og sagde, at der skulle turbo på handlingen nu, hvis vi skal nå 2025-målet. Hvorfor er der ikke nogen nye initiativer i den her finanslov, når Klimarådet siger, det skal gå stærkt?

“Som sagt mener jeg, at vi har en regering, der er dannet for ganske kort tid siden, som har sat sig nogle meget ambitiøse klimamål,” sagde Nicolai Wammen og tilføjede:

“Den her regering er i den grad optaget af den grønne omstilling og klima. Og det vil fremgå af både regeringsgrundlaget og de politiske forslag, vi lægger frem i den kommende tid.”

Forrige artikel Krig koster: Danmark får mere end fordoblet sit Nato-kontingent Krig koster: Danmark får mere end fordoblet sit Nato-kontingent Næste artikel Sådan står SVM-regeringen efter 100 dage ved magten Sådan står SVM-regeringen efter 100 dage ved magten