Trads: Hvis Liberal Alliance står fast, så falder Løkke

KLUMME: Forårets skatteforhandlinger bliver årets største styrkeprøve for Lars Løkke Rasmussen, skriver David Trads. Regeringens støttepartier er passioneret uenige om topskatten.

Da Anders Samuelsen i juleferien selvsikkert gik på TV2 News og fastslog, at han var ’helt sikker’ på, at der kommer topskattelettelser, for ’ellers falder regeringen jo’, blev det for meget for resten af blå blok:

”Blå vrede over Samuelsen: Nu er det nok,” skrev Ekstra Bladet i en artikel, hvor kilder fra Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti skældte ud på Liberal Alliance, der blev beskyldt for at forsøge at true sig til at få deres politik igennem.

Samuelsen reagerede omgående på facebook:

”Jeg oversætter lige: De er sure, fordi vi ikke er socialdemokrater. NB: Og det bliver vi aldrig.”

Pointen er, at han – i hvert fald næsten – har ret. Da vi sidst havde en borgerlig regering – fra 2001 til 2011 – førte den reelt en skattepolitik, som lignede den, som en socialdemokratisk regering ville føre. Der var ingen opgør med topskat, bilregistrering, ejendomsskatter.

Ny situation
Hvorfor egentlig ikke? Fordi VK-regeringen kun havde ét parti som parlamentarisk grundlag:

Dansk Folkeparti, som i store dele af dets økonomiske politik ønsker at se socialdemokratisk ud. Hver gang Bendt Bendtsen, den konservative leder, bad Anders Fogh Rasmussen om at bringe topskattelettelser i spil, svarede statsministeren køligt, at det var der ikke flertal for.

I dag er det hele langt mere kompliceret:

Venstre-regeringens parlamentariske grundlag er tre partier – DF, LA og K – og de har ikke bare forskellige holdninger til den skattereform, der skal forhandles på plads i foråret: De har passioneret forskellige holdninger! LA kræver topskatten sænket. DF siger blankt nej.

Da Lars Løkke Rasmussen holdt sin nytårstale, holdt han alle kort åbne:

”Senere i år vil vi foreslå at sætte skatten ned for dem, der er i job. Vi skal påskønne dem, der passer et arbejde. Og anerkende glæden ved at tjene sine egne penge.”

Det udsagn kan betyde meget – for eksempel et øget jobfradrag, som DF vil kunne leve med, men også en sænkelse af topskatten, som LA kræver. Løkkes meget runde formulering understreger, hvor enorm en udfordring forhandlingerne om skattereform i foråret bliver. I regeringsgrundlaget står der som bekendt kun, at man har en ‘ambition’ at sænke topskatten, ikke et løfte om at levere.

Intet manøvrerum
Efter nytårstalen var Samuelsen, DF’s næstformand Peter Skaarup og Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen i debat på DR1 – og her blev konflikten reelt optrappet. Wammen spurgte Skaarup, om han kan garantere, at DF stemmer nej til topskattelettelser:

”Sådan, som jeg hører Dansk Folkeparti og Peter Skaarup her i aften, så er det vel en garanti om, at man ikke vil sænke topskatten. Er det ikke korrekt forstået,” spurgte Wammen?

Skaarup svarede kontant:

”Altså, skattelettelser i det hele taget er ikke groet i vores have, som det ser ud lige nu. Hvis vi så får en mulighed for at sænke skatten alligevel – hvis der mod forventning kommer nogen og siger, at der er tilstrækkelige midler til, at vi kan sænke skatten, så skal det ske i bunden.”

Med andre ord:

Det er mere end vanskeligt at forestille sig, at DF lægger stemmer til at sænke topskatten. DF var i øvrigt rasende over, at Samuelsen efter finansloven fejrede nedsættelsen af bilregistreringsafgiften, som gælder for de lidt bedre biler, med champagne og fest. De skylder ham intet, føler de.

Hvad sker der så?

Ja, Liberal Alliance efterlader i virkeligheden intet manøvrerum for Løkke, idet de ’stålsat’ kræver, at det er selve topskatteprocenten, som skal ned. De ønsker den sænket fra nuværende 15 til 10 procent, men mindre kan gøre det. Sker det ikke, så er LA ikke med.

Og hvis LA ikke er med…så er der endog stor risiko for, at Løkkes regering falder. Derfor er forhandlingerne om skattereformen i foråret reelt den største styrkeprøve for Løkke i år.

---
David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua: Rohdes partihop er endnu et skub mod politisk glemsel Cordua: Rohdes partihop er endnu et skub mod politisk glemsel Næste artikel Cordua: Velfortjente tæv til Venstre Cordua: Velfortjente tæv til Venstre