Folketinget trækker gult kort over for EU: Vil stoppe mindstelønsforslag

STOP: Et stort flertal i Folketinget vil trække i nødbremsen for at få stoppet et forslag om europæisk mindsteløn af frygt for, at det vil underminere den danske arbejdsmarkedsmodel.

BRUXELLES: EU er gået for vidt med et nyt forslag om europæisk mindsteløn, mener et flertal i Folketinget.

Derfor skal Danmark sende et såkaldt gult kort til EU-Kommissionen for at få det stoppet.

”Vi mener ikke, at EU skal blande sig i lønforhold,” siger socialdemokraternes EU-ordfører, Jens Joel.

”Vi vil beskytte den danske model med alle midler. Det har vi brug for at sende et meget klart signal om fra et flertal i Folketinget,” siger han.

Et vink med en vognstang
Der er ikke noget krav i forslaget om, at lande som Danmark, der ikke har en lovbestemt mindsteløn, skal indføre én. Alligevel er der frygt for, at det kan få konsekvenser for et system som det danske, hvor arbejdsmarkedets parter traditionelt råder, at EU overhovedet går ind og laver lovgivning på området.

Derfor er det ifølge Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, vigtigt at få sendt et vink med en vognstang til Bruxelles om, at det skal de holde sig fra.

Det sker blandt andet af frygt for, at eventuelle afgørelser fra EU-Domstolen ude i fremtiden vil fortolke reglerne, så de alligevel lægges ned over Danmark.

”Derfor gør vi opmærksom på, at vi synes, det sikreste ville være, hvis EU helt lader være med at lovgive på det her område og overlader det til medlemsstaterne,” siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen.

Ud på vennejagt
Et gult kort kan i EU-sammenhæng trækkes, hvis mindst en tredjedel af klubbens nationale parlamenter stiller sig bag det og dermed giver udtryk for, at de mener, at EU-Kommissionen er trådt uden for EU’s beføjelser – det såkaldte nærhedsprincip. I så fald skal EU-Kommissionen tage sit forslag op til genovervejelse (se boks).

Landene har til engang i midten af januar, inden de skal have lagt kortene på bordet. Lige nu er det uklart, om Danmark kan finde nok venner til at gøre brug af det.

Den svenske Riksdag har dog i denne uge meldt sig under fanerne.

For Jan E. Jørgensen har selve signalværdien i at sende en såkaldt begrundet udtalelse til EU-Kommissionen under alle omstændigheder en politisk betydning i sig selv.

”Hvad enten der er lande nok eller ej bag det gule kort, så vil det have en effekt at trække det, det er der ingen tvivl om,” siger Jan E. Jørgensen.

R går enegang
Forslaget om et gult kort skal behandles ved et møde i Folketingets Europaudvalget torsdag, hvor udvalget også vil tage stilling til en udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget om samme sag, der forventes at ligge klar inden.

Ud over Socialdemokraterne og Venstre har en række andre partier i Folketinget allerede meldt ud, at de er parate til at trække kortet.

Umiddelbart ser det ud til, at Radikale som de eneste kommer til at være imod.

Her står EU-ordfører Jens Rohde fast på, at mindstelønsudspillet er ”et godt forslag”, som kan være med til at løfte lande med urimeligt lave mindstelønninger. Og han er lodret uenig i, at det indebærer en stor trussel for Danmark.

”Det her kommer ikke til at kompromittere den danske arbejdsmarkedsmodel,” siger Jens Rohde.

Forrige artikel Dagens overblik: Ny skatteaftale får Klimarådet til at frygte fravalg af grønne teknologier Dagens overblik: Ny skatteaftale får Klimarådet til at frygte fravalg af grønne teknologier Næste artikel Fagredaktørerne guider til det mest interessante i finansloven - og de ubesvarede spørgsmål Fagredaktørerne guider til det mest interessante i finansloven - og de ubesvarede spørgsmål