Folketinget blev lovet hurtig levering af kontroversielt våbenkøb. Et år senere er kun få kanoner kommet

Sagen om Danmarks kontroversielle milliardindkøb af israelske kanoner og raketkastere fortsætter. Nu viser det sig, at regeringens hovedargument for at vælge leverandøren Elbit - en hurtig leverance af kanoner - ikke holder i virkeligheden.

Da daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og Forsvaret i slutningen af januar sidste år overtalte Folketinget til et milliardkøb hos den kontroversielle israelske våbenproducent Elbit Systems, var argumentet, at israelerne kunne levere de 19 artillerikanoner og otte raketkastere hurtigere end andre leverandører.

Politikerne nikkede ja til en plan (se billede herunder), hvor Forsvaret lånte en ATMOS-artillerikanon af Elbit i 2023. I starten af 2024 ville man så på én gang modtage de første 12 af de 19 kanoner.

Planen indebar også, at seks af de otte PULS-raketkastere ville blive leveret i løbet af 2023. To ad gangen henholdsvis i midten af året, i efteråret og hen mod slutningen af året. De to sidste ville så komme i foråret 2024.

Et år senere står det klart, at den tidsplan, Folketinget blev præsenteret for, slet ikke holder.

Dermed føjes endnu et kapitel til den såkaldte Elbit-sag, hvor Folketinget blev vildledt, da man godkendte våbenindkøbet til mere end 1,7 milliarder kroner. (Se boks i bunden af artiklen).

Kan ikke bruges endnu

Forsvaret har foreløbig kun modtaget to kanoner til låns: en artillerikanon og en raketkaster.

Derudover har Danmark modtaget tre raketkastere, som Forsvaret ikke kan bruge endnu, fordi de enten bliver brugt til kursusvirksomhed eller ikke lever op til den danske færdselslov.

Samlet set har Forsvaret dermed nu mere end et år efter aftalen om våbenkøbet én lånekanon og én raketkaster, som reelt kan bruges.

Folketinget var ellers blevet lovet, at Danmark på nuværende tidspunkt ville råde over seks raketkastere og en låneartillerikanon, og at yderligere 12 artillerikanoner ville være på vej i en samlet leverance i starten af i år.

Lever op til dansk lovgivning

Men de 12 artillerikanoner er ikke lige på trapperne. Og de kommer heller ikke i én sending med skib fra Israel i de kommende uger, som politikerne ellers blev stillet i udsigt. 

I stedet forventer FMI, at kanonerne leveres løbende fra Elbit fra slutningen af marts og frem mod slutningen af 2024.

Herefter skal FMI sørge for, at køretøjerne lever op til dansk lovgivning og fungerer som de skal, inden de sendes videre til Forsvaret i Oksbøl og reelt kan tages i brug.

Taget som gidsel

Det vækker ikke just begejstring hos et af de partier, som var med til at beslutte hasteindkøbet, at tidsplanen ikke holder.

"Det er meget frustrerende som forsvarsordfører at blive taget som gidsel i de her materielinvesteringsprojekter. For når vi har sagt god for et indkøb, så hænger vi på det og kan ikke gøre andet end at trække på skuldrene og se til, at tidsplanerne bliver udskudt og udskudt og udskudt," siger forsvarsordfører i Liberal Alliance, Carsten Bach.

Forrige artikel EU-Kommissionen vil have CO2-udslippet ned med 90 procent i 2040  EU-Kommissionen vil have CO2-udslippet ned med 90 procent i 2040 Næste artikel Se listen: Her er de 25 danske selskaber, som betaler mest i skat Se listen: Her er de 25 danske selskaber, som betaler mest i skat