EU-skeptisk udenrigsminister: Jeg repræsenterer regeringen – ikke LA

ROKADE: Danmarks nye udenrigsminister kommer fra et parti, der efter eget udsagn er mere EU-skeptisk end Dansk Folkeparti. Men Anders Samuelsen (LA) vil arbejde loyalt for ny regering, siger han.

Han er førstemand i et parti, der har markeret sig som modstander af både blå og røde regeringers EU-politik.

Faktisk har Liberal Alliance – siden partiet fik plads i Folketingets Europaudvalg i 2011 – sagt nej til skiftende regeringers EU-linje lige så ofte som Dansk Folkeparti.

Alene under den afgående V-regering har Liberal Alliance været på kollisionskurs 3 ud af 10 gange, når regeringen har hentet EU-mandat i Folketinget.

Men skal man tro partileder Anders Samuelsen, der mandag overtog udenrigsministerposten fra Kristian Jensen (V), har den nye trekløverregering fået en pragmatisk og loyal førstemand på Asiatisk Plads.

”Fra nu af er jeg ikke Liberal Alliance, når jeg er udenrigsminister. Der er jeg regeringens repræsentant. Jeg er en del af et kollegium, og jeg vil også agere på den måde,” sagde Anders Samuelsen ved en overdragelses-ceremoni i Udenrigsministeriet mandag.

Fortid som ”jubel-europæer”
Hans kommende departementschef, Ulrik Vestergaard Knudsen, lagde under sin velkomsttale vægt på, at lederen for Liberal Alliance kommer til posten med en “temmelig god” – og ifølge ham – overset udenrigspolitisk ballast.

Ud over at være medlem af Udenrigspolitisk Nævn og tidligere udenrigspolitisk ordfører har Anders Samuelsen også været europaparlamentariker for Radikale. Det var han fra 2004 til 2007.

Det var dog med et noget andet syn på det europæiske samarbejde, at Anders Samuelsen dengang drog til Bruxelles.

Som spidskandidat under europaparlamentsvalget i 2004 argumenterede han for en fælles europæisk udenrigs- og asylpolitik og skærpede miljøkrav. Han støttede også arbejdet for en egentlig EU-forfatningstraktat.

”Jeg er 'jubel-europæer' i den forstand, at jeg mener, EU er det mest perspektivrige politiske samarbejde i historien,” skrev Anders Samuelsen i 2004 på DR’s præsentation af kandidaterne forud for valget til Europa-Parlamentet.

Mere kritiske end DF
Siden da har piben fået en anden lyd.

Med undtagelse af en kort periode, hvor det nystiftede Ny Alliance støttede en afskaffelse af de fire EU-forbehold, har Liberal Alliance markeret sig som et parti med en EU-kritisk profil.

Man støttede britiske David Camerons folkeafstemning, der nu er endt i et Brexit, og Anders Samuelsen har endda slået på tromme for, at Liberal Alliance er mere EU-kritisk end Dansk Folkeparti.

”Det er os, der er de reelle skeptikere. Kommer det til den konkrete politik, så stemmer vi langt mere skeptisk end de gør,” sagde Anders Samuelsen til Berlingske i et interview i april 2014.

I samme artikel argumenterede LA-lederen for, at Danmark skulle bryde EU-reglerne i den ophedede sag om børnecheck til EU-borgere.

Til Berlingske sagde Anders Samuelsen også, at han har været gennem en "personlig udvikling” siden sin tid i Europa-Parlamentet for Radikale.

“Der er sket et skifte med det forbehold, at jeg var en radikal skeptiker dengang. Og helt banalt er jeg gået fra at være medlem af et parti, der er blankt ja-siger til alt, til at være i et parti, hvor vi siger ja til kernen i EU, men nej til mange andre ting. Og det er en bevægelse, som jeg tror, jeg deler med en meget stor del af befolkningen,” sagde Anders Samuelsen.

På med ja-hatten
Skal man tro den afgående udenrigsminister Kristian Jensen, er EU-kritikken dog i et vist omfang parkeret på Marienborg, hvor Liberal Alliance med Venstre og Konservative søndag blev enige om et nyt regeringsgrundlag.  

Ved overdragelses-ceremonien mandag havde Kristian Jensen en kasket med påskriften “JA!” med som gave til Anders Samuelsen.

Et stykke merchandise fra Europabevægelsens kampagne for et “ja” under folkeafstemningen om retsforbeholdet. En afstemning, hvor Liberal Alliance – modsat Venstre og Konservative – kæmpede for et "nej”.

”Vi havde jo nogle drøftelser om regeringsgrundlaget, der skulle på plads, og en af tingene var, hvordan Europa-politikken skulle falde: Og jeg har et stykke beklædning med til dig, så du kan vænne dig til din nye holdning til Europa,” sagde Kristian Jensen.

En replik, der modtog bragende klapsalver fra tilhørerne i Udenrigsministeriet.

Anders Samuelsen selv takkede for gaven

”Jeg er meget glad for den ja-hat, du gav mig. For den minder mig om de regeringsforhandlinger, som vi netop har overstået. Det har været nogle fantastiske uger præget af en dedikation og et ønske om, at tre partier kunne finde sammen og skabe noget, der er større end det, de var hver for sig,” sagde Anders Samuelsen.

Hvor tæt på kernen af EU?
Spørgsmålet er nu, hvordan EU-politikken rent faktisk vil udfolde sig under den nye regering.

Et EU-kritisk LA-aftryk kan være, at der i det nye regeringsgrundlag ikke står noget om, at Danmark skal være “så tæt på kernen af EU som muligt.”

En passus, der ellers er fremgået af både den tidligere V-regerings grundlag og af den Europol-aftale, der blev indgået mellem den daværende SR-regering og Konservative, Venstre og SF i 2014.

Da Anders Samuelsen efter ministeroverdragelsen blev spurgt, om han vil fortsætte sin EU-skeptiske holdning som udenrigsminister, svarede han:

"Jeg skal fortsætte med det, der er regeringens linje. Og regeringens linje er, at vi er i kernen af det europæiske samarbejde, men at vi også er kritiske i forhold til den måde, det fungerer på. Der står direkte i regeringsgrundlaget – og det har vi lagt vægt på fra vores side, at vi skal reformere både FN, EU og NATO indefra.”

Bliver du en mere EU-begejstret politiker end hidtil?

“Jeg ændrer jo ikke holdning hen over natten,” svarede Anders Samuelsen.

, ,

Forrige artikel Peter Christensen siger igen farvel til politik: Nok er nok Peter Christensen siger igen farvel til politik: Nok er nok Næste artikel Se billederne: Nye ministre, overdragelser og sjove gaver Se billederne: Nye ministre, overdragelser og sjove gaver