DF og EL raser over aftale om retsforbehold

RETSFORBEHOLD: Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pernille Skipper (EL) kritiserer aftalen om at omdanne Danmarks retsforbehold til en tilvalgsordning. Vi kan være med i Europol med en parallelaftale, lyder det fra de to EU-kritikere.

"Så kører EU-toget igen. Så skal en ny skive af Danmarks suverænitet skæres fra. Sig mig. Har de ingenting lært?"

Så klart er budskabet fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, på Facebook tirsdag, efter de fem såkaldt EU-venlige partier - regeringen, SF, V og K - i dag indgik en aftale om, hvordan folkeafstemningen om retsforbeholdet skal skrues sammen.

De fem partier er blevet enige om, at hvis danskerne stemmer ja til at omdanne det nuværende retsforbehold til en tilvalgsordning, så skal Danmark tiltræde i alt 22 gældende EU-retsakter på retsområdet. Derefter vil man fremadrettet kunne tilvælge, om Danmark skal tiltræde ny EU-lovgivning om retslige anliggender.

LÆS OGSÅ: Her er aftalen om retsforbeholdet

Men det er alt for vidtgående, mener Kristian Thulesen Dahl. Han advarer mod at afskaffe retsforbeholdet i sin nuværende form, fordi det efter hans mening vil give folketingspolitikerne mulighed for at give EU magt uden at spørge befolkningen.

"Retsforbeholdet var danskernes garanti imod EU-ivrige politikere, og nu vil man have det lavet om, så netop politikerne selv kan bestemme udenom befolkningen," skriver Kristian Thulesen Dahl på Facebook.

Han kritiserer, at partierne bag aftalen bruger et argument om, at Danmark ikke kan tiltræde det europæiske politi-samarbejde Europol, hvis ikke retsforbeholdet bliver omdannet.

"Vi kan være med i Europol mv. gennem parallel-aftaler. Måske det er mere besværligt for politikerne, men hva' så? Det sikrer samtidig dansk selvbestemmelse over asylpolitik og grænsekontrol," skriver Kristian Thulesen Dahl.

EL: Løgn og misinformation om retsforbehold
Ligesom Kristian Thulesen Dahl påpeger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, at argumentet om at tilslutte sig Europol bliver brugt til at indgå i store dele af EU-lovgivningen på det retslige område.

"De EU-begejstrede partier forsøger at bilde befolkningen ind, at afstemningen bare handler om, hvorvidt Danmark skal deltage i Europol eller ej. Men det er så tæt på løgn, som man kan komme. Afstemningen handler reelt om, hvorvidt vi skal give EU nøglen til maskinrummet til vores retspolitik. Jeg er stærkt bekymret for vores retssikkerhed, hvis familieretten, strafniveuaer, retssikkerhedsgarantier og meget andet bliver taget ud af Folketingets hænder og overladt til EU," siger Pernille Skipper, og fortsætter:

"Det er desuden decideret misinformation, at retsforbeholdet afholder os fra at deltage i internationalt politi-samarbejde. Hvis vi ønsker det, kan vi deltage i Europol, fx gennem en parallelaftale, som både Norge og Schweiz har."

Danskerne skal til afstemning om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning senest i starten af 2016.

Forrige artikel Koch-udvalget: Svage ledige skal tilknyttes arbejdsmarkedet Koch-udvalget: Svage ledige skal tilknyttes arbejdsmarkedet Næste artikel Thorning nærmer sig valgresultatet Thorning nærmer sig valgresultatet