Det sker i dansk politik: Børsting takker af, og LO vælger ny formand

OVERBLIK: En ny uge i dansk politik er i gang, og den står på formandsvalg i LO, samråd og forhandlinger om finanslov og politiaftale.

Mandag afholder LO sin 38. kongres i Aalborg. Kongressen startede søndag og varer indtil tirsdag. På kongressen vil den afgående formand Harald Børsting holde beretning, og et stort tema bliver samarbejdet mellem LO og FTF.

Tirsdag, på kongressens sidste dag, skal der vælges ny formand og ledelse. Her tyder alt på, at næstformand Lizette Risgaard fremover skal stå i spidsen for over en million lønmodtagere. Læs stort interview med Lizette Risgaard, som blev næstformand med det erklærede mål at overtage formandens job, her.

Tirsdag er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til møde i Nordisk Råd i Reykjavik. Det overordnede tema for årets session er nordiske visioner og international politik.

Tirsdag eftermiddag står også på et enkelt samråd, hvor Skatteudvalget har bedt skatteminister Karsten Lauritzen (V) redegøre for optjeningsprincipper for børne- og ungeydelser i Danmark. Læs mere her.

Onsdag er det beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsens (V) tur til at stå skoleret i Folketinget, når Ligestillingsudvalget har kaldt ham i åbent samråd omkring baggrunden for regeringens ønske om at tilbageføre ligelønslovens regler om kønsopdelt lønstatistik. Læs mere her.

Og så er onsdag også dagen, hvor spændingen udløses, og Dronning Margrethe præsenterer årets julemærke. 

Samrådene fortsætter torsdag, hvor skatteminister Karsten Lauritzen endnu en gang må en tur i ilden. Denne gang handler det om Danmarks forhold til og udleveringer af oplysninger til Europa-Parlamentets Tax Rulings Committee. Se mere her.

Også social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) er kaldt i åbent samråd, hvor Social- og Indenrigsudvalget har bedt hende om at redegøre for konsekvenserne af afskaffelsen af den årlige fattigdomsredegørelse og fattigdomsgrænse. Læs mere her.

Torsdag eftermiddag siger Harald Børsting farvel efter otte år som LO-formand, efter han på LO-kongressen tirsdag har givet stafetten videre, og det markeres med en fratrædelsesreception.

Lørdag er der det årlige efterårsmøde i OSCE's Parlamentariske Forsamling, og det foregår i Mongoliets hovedstad, Ulaanbaatar. Hovedemnerne er blandt andet indenrigs- og økonomiske spørgsmål i regionen, menneskehandel og bekæmpelse af terrorisme. Fra Danmark deltager fem folketingspolitikere. Se dem her.

Søndag begynder HK's kongres, der varer indtil 3. november. 

I løbet af ugen fortsætter forhandlingerne om næste års finanslov. Også forhandlingerne om en ny flerårsaftale for politiets og anklagemyndighedens økonomi fortsætter, hvor der er planlagt tre møder med fokus på politiets økonomiske ramme, politiuddannelse, terrorindsats og grænsekontrol.

På falderebet kan det nævnes, at tidligere formand for Folketinget og minister Svend Jakobsen (S) fylder 80 år på søndag.

Forrige artikel Altinget kåret som gazelle-vækstvirksomhed Næste artikel Det sker i EU: VW-skandale, GMO og LuxLeaks Det sker i EU: VW-skandale, GMO og LuxLeaks