Det sker i EU: VW-skandale, GMO og LuxLeaks

OVERBLIK: EU-land sunder sig oven på en weekend med både et nervepirrende valg i Polen og et minitopmøde om flygtningeruten ind i EU over Balkan, hvor situationen bliver stadig mere desperat. Det sker med rådsmøder og en parlamentssamling.

Mandag 26. oktober

Miljøministre diskuterer kvotehandel, FN-mål og VW-skandale
Eva Kjer Hansen (V) mødes med sine miljøministerkolleger i Luxembourg for at diskutere revisionen af EU’s CO2-kvotehandelssystem. Over frokosten får FN’s nyvedtagne bæredygtighedsmål en tur, og så vil spørgsmålet om at gøre måling af forurenende udslip fra biler mere pålidelig også være på dagordenen hos ministrene i kølvandet på afsløringen af snyd med måleteknikken i Volkswagens dieselbiler. Nationale eksperter vil onsdag stemme om de nye teknikker, hvor bilerne testes på vejene frem for i laboratorier.

Forholdet mellem EU og Afrika under lup
EU’s udviklingsministre holder også rådsmøde i Luxembourg, hvor blandt andet fremtiden for den såkaldte Cotonou-aftale, der sætter rammerne for forholdet til landene i Afrika, Vestindien og Stillehavet, skal diskuteres. Derudover er det første humanitære verdenstopmøde, der holdes næste år i Istanbul, på programmet. Ministrene skal også gøre status på de nye FN-bæredygtighedsmål samt vedtage konklusioner om EU’s nye handlingsplan for ligestilling og kvinderettigheder i udviklingssamarbejdet. Også flygtningesituationen vil blive drøftet, særligt i lyset af det topmøde med de afrikanske stats- og regeringschefer om samme emne, som løber af stablen om få uger i Valletta.

 

Tirsdag 27. oktober

EU-parlamentarikere stemmer om LuxLeaks-rapport
Parlamentets særlige skatteudvalg nedsat i kølvandet på LuxLeaks-skandalen er fremkommet med en rapport om de særligt kreative skatteaftaler, som visse multinationale firmaer har haft med europæiske regeringer. Rapporten skal nu til afstemning. Men visse grupper i Parlamentet klager over, at de ikke har fået adgang til vigtige dokumenter og heller ikke har kunnet få relevante myndigheder og virksomheder til at stå skoleret i udvalget. Derfor ønsker nogle parlamentarikere at forlænge udvalgets mandat.

EU-Kommissionen vedtager sit arbejdsprogram
Det forventes, at EU-kommissærerne lægger sig endeligt fast på deres arbejdsprogram for 2016. Juncker sendte allerede i starten af september et udkast til programmet til henholdsvis Ministerrådet og EU-Parlamentet for at høre, hvad de to medlovgivere havde af input. Derfor står det også klart, at det bliver områder som migration, det digitale indre marked, energi- og klimapolitik med mere, som kommer til at dominere Kommissionens dagsorden det næste år.

Folkevalgte stemmer om roamingpriser og netneutralitet
Nye regler, der gør det billigere at bruge sin telefon på tværs af grænserne i EU, får et sidste blå stempel fra EU-parlamentarikerne tirsdag. Reglerne træder i kraft i juni 2017 og indeholder også bestemmelser om såkaldt netneutralitet, der skal sikre, at internettet kan tilgås på lige vilkår for alle.

Afstemning om handel med torturinstrumenter
EU-parlamentarikerne skal lægge linjen på handel med instrumenter, medicin, militært udstyr eller lignende, som kan anvendes til tortur eller dødsstraf. Reglerne skærper et eksisterende eksportforbud, så europæiske produkter ikke kan bruges til at udføre handlinger, som ikke flugter med europæiske værdier.

 

Onsdag 28. Oktober

GMO-tilladelser i farezonen
EU’s folkevalgte kan meget vel vælge at nedstemme et forslag om at give hvert enkelt EU-land retten til selv at bestemme, om de vil tillade import og salg af godkendte GMO-produkter i fødevarer og foder. Parlamentets miljøudvalg har opfordret Parlamentet som helhed til at forkaste forslaget, fordi de mener, at det vil kaste EU-landene ud i et retligt limbo, hvis de vælger at takke nej til GMO’er, som er godkendt i EU som helhed.

Insekter, alger og mikroorganismer på tallerkenen
EU-parlamentarikerne skal også stemme om nye regler for såkaldte ”novel foods”, der dækker over fødevarer, som ikke falder ind under EU’s normale fødevareregulering. Det gælder for eksempel mikroorganismer, svampe, alger, mad udvundet af væv samt insekter.

 

Torsdag 29. oktober
EU-Parlament uddeler menneskeretspris
Den årlige såkaldte Sakharov-pris uddeles af Europa-Parlamentet til en person eller en gruppe, som har gjort noget særligt for menneskerettighederne i hjemlandet. De tre finalister er den saudiske blogger Raif Badawi, politiske fanger i Venezuela og oppositionsgruppen Mesa de la Unidad Democratica samt Boris Nemtsov, den russiske oppositionspolitiker, der blev skudt ned på åben gade i Moskva i februar.

 

 

Forrige artikel Det sker i dansk politik: Børsting takker af, og LO vælger ny formand Det sker i dansk politik: Børsting takker af, og LO vælger ny formand Næste artikel Eva Kjer presser EU for bedre test af dieselbiler Eva Kjer presser EU for bedre test af dieselbiler