Dagens overblik: Region mangler formand - DF går i protest mod halalkød og motorvejskritik

POLITISK OVERBLIK: Formanden i Region Sjælland mangler flertal, fordi Enhedslisten og DF ikke kan enes. Og de første dele af finansloven er faldet på plads. Her er dit morgenoverblik over dagens nyheder.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti er helt uenige om så forskellige spørgsmål som halalkød på sygehuse og en motorvejsforbindelse til Kalundborg. Derfor er der fornyet usikkerhed om, hvem der kan sætte sig i stolen som regionsrådsformand på Sjælland.

Det vender vi tilbage til.

Først til finansloven, for nu er de første brikker kommet på bordet til det, der skal ende med en samlet finanslov for 2018. Tirsdag eftermiddag landede justitsminster Søren Pape Poulsen (K) en aftale med S og DF om 600 millioner kroner over fire år til kriminalforsorgen, som flere medier har beskrevet.

Pengene skal blandt andet gå til 250 ekstra fængselsbetjente, hvoraf en del særligt skal tage sig af indsatte bandemedlemmer. Der skal også planlægges byggeri af et nyt arresthus i hovedstadsområdet med plads til mindst 200 af de farligste kriminelle. Og der bliver et særligt arresthus i Ringe Fængsel for kriminelle udlændinge dømt til udvisning.

Formand for fængselsforbundet Kim Østerbye er meget glad for aftalen, siger han til DR:

”Det er næsten som juleaften før tid, fordi der tilføres et ekstra løft til fængselsbetjente.”

Han er især tilfreds med, at fangerne fremover kan deles bedre op. Det har blandt andet været et ønske fra Fængselsforbundet og Kriminalforsorgsforeningen, der har set store afdelinger med rockere og bandemedlemmer som ”en slags klubhuse for rockere og bander i fængslerne”.

135 ekstra medarbejdere mod skattesnyd
Lidt senere på aftenen kom skatteminister Karsten Lauritzen (V) så ud med næste lille del af finansloven. Han har nemlig indgået aftale med samtlige af Folketingets partier på nær Enhedslisten om at bruge 480 millioner ekstra på at give Skat flere digitale værktøjer og kræfter i kampen mod skattesnyd og fusk med moms og afgifter.

Pengene rækker til omkring 135 nye medarbejdere i Skat. Aftalen indebærer også, at skattevæsenet i de kommende år får mulighed for at udføre flere konkrete kontrolaktioner rettet mod bestemte regioner eller brancher.

”Vi er glade for at styrke kontrollen på skatteområdet og sikre, at vi kommer efter svindlerne i større grad. Det beløb, der er afsat, svarer til, at man nu kan foretage op mod 6.000 kontroller mere om året,” sagde skatteordfører for Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær, ved præsentationen ifølge TV 2.

Minister tilbageholdt kvælstof-tal for EU
Sagen om de formentlig forkerte tal for, hvor meget kvælstof der er i det danske vandmiljø, fortsætter.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har været under beskydning for at skjule vigtig viden om udviklingen i det danske havmiljø over for Folketinget. Nu viser det sig, at ministeriet heller ikke har orienteret EU-Kommissionen om de formodede fejl i kvælstofmålinger i perioden 2010-2015.

Det skriver Altinget, som har fået aktindsigt i et brev fra Miljøstyrelsen til EU-Kommissionen, hvor styrelsen kun fortæller om fejl i prøver fra 2016 og 2017.

Tilbageholdelsen af den centrale viden er dybt problematisk, mener flere oppositionspartier.

“Det er i bedste fald sjusk og i værste fald at dække over sandheden,” siger Radikales miljøordfører, Ida Auken.

DF trækker støtte til regionsformand
Bølgerne efter kommunal- og regionsrådsvalget er ikke fladet ud endnu. Mens der fortsat mangler en borgmester i Slagelse, som i værste fald kan ende med lodtrækning, er der nu også drama i Region Sjællad. Det fortæller flere medier.

Heino Knudsen (S) havde ellers et flertal bredt flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og SF bag sig og gik efter at blive ny formand for regionsrådet. Men tirsdag aften smuldrede det, efter at Heino Knudsen selv smed Enhedslisten ud af konstitueringsaftalen sidst på eftermiddagen og Dansk Folkeparti efterfølgende trak sig fra aftalen.

Det gjorde de i protest mod udtalelser fra Enhedslistens Ursula Dietrich Pedersen. Udtalelserne handlede om ”halalkød på sygehuse, information på arabisk, genåbning af råstofplanen samt deres holdning til tværforbindelsen og motorvejen til Kalundborg”, sagde politisk ordfører Peter Jacobsen (DF) i en pressemeddelelse ifølge Sjællandske.

Da Enhedslisten nu er ude af konstitueringsforhandlingerne, er det uvist, om DF kommer tilbage.

25.000 børn lever i fattige familier
Mens flere medier kan berette om stigende efterspørgsel på julehjælp i år, fortæller Politiken, at 25.000 danske børn lever i fattige familier. Det gør de trods økonomisk opsving og færre arbejdsløse.

Det viser ny forskning fra Rockwoolfondens Forskningsenhed på baggrund af de seneste tal fra 2015. Forskerne sætter grænsen for fattigdom ved et beregnet minimumsbudget, som enheden anvender. 7.200 af børnene har levet i familier med den meget lave indkomst i tre år.

"Det er alt for mange, men det er heldigvis færre end i 2010", siger Carl Holst (V) til Politiken.

"Trods kontanthjælpsloftet, så har vi et højt niveau for kontanthjælp, så vi skal ikke ændre på det. Vi har fokus på at få folk i arbejde, og heldigvis stiger beskæftigelsen, mens antallet af folk på overførsel falder. I trepartsaftalerne har vi fokus på omskoling og uddannelse, så vi kan få folk ind i arbejdsfællesskabet. Jeg har en begrundet formodning om, at de 25.000 børn i 2015 allerede er blevet færre nu og vil blive endnu færre i årene fremover."

Minister: Virksomheder skal tale om sexchikane
Ligestillingsminister Karen Ellemann (V) opfordrer nu landets virksomheder og erhvervsledere til at tale åbent om sexchikane på arbejdspladsen. Mens kvinder fortsætter med at offentliggøre historier om seksuelle krænkelser under #metoo-kampagnen, står det klart, at der er brug for mere åbenhed, siger ministeren til Berlingske Business. Hun vil iværksætte en kampagne med gode råd til virksomhederne.

"I kølvandet på bevægelsen vil jeg i starten af det nye år tage kontakt til danske virksomheder, hvor jeg vil komme med en klar opfordring: Bryd tabuet – og tal om respekt, god tone og omgangsform," siger Karen Ellemann.

Især i Sverige er der fortsat fuldt blus på #metoo. Nu er det kommet frem, at et medlem af det svenske parlament, Riksdagen, beskyldes for systematisk at have krænket en række kvinder seksuelt. Det skriver avisen Dagens Nyheter ifølge DR.

På trods af, at kvinder gennem mere end ti år har indberettet mandens opførsel til partiet, har han beholdt sine poster og er desuden blevet valgt ind i Riksdagen, skriver avisen. Politikeren er valgt ind for Miljöpartiet.

Det sker i dag

13.00 Esben Lunde i samråd om vandmiljø
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i hastesamråd om klorofylindhold i vandområderne. Det sker efter, at nye beregninger viser, at udledningen kan føre til iltsvind og fiskedød i danske vandområder, og at der har været fejl i tidligere tal for kvælstof i det danske vandmiljø.

15.00 Ammitzbøll i samråd om eksport af sociale klienter
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) skal i åbent samråd om eksport af sociale klienter fra en kommune til anden kommune. 

15.30 Fødselsdagsreception for Mette Frederiksen
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen fyldte 40 år den 19. november 2017. I dag er der fødselsdagsreception for hende i Fællessalen på Christiansborg.

Forrige artikel Miljøstyrelsen tilbageholdt nye kvælstof-tal for EU Miljøstyrelsen tilbageholdt nye kvælstof-tal for EU Næste artikel Efter intern uro i Alternativet: Uffe Elbæks særlige rådgiver stopper Efter intern uro i Alternativet: Uffe Elbæks særlige rådgiver stopper