Dagens overblik: Regeringens nervekrig med Dansk Folkeparti når nye højder

POLITISK OVERBLIK: Når regeringen holder fast i at forhandle skatteaftale samtidig med finansloven, er det en krigserklæring mod DF, vurderer mediernes politiske analytikere efter aftenens drama. Her er dit morgenoverblik.

Nervekrig, krigserklæring og tillidsbrud. Landets medieanalytikere tager de dramatiske udtryk i brug, når den fastlåste situation mellem regeringen og Dansk Folkeparti bliver analyseret. Og det gør den i de fleste medier i dag.

Men lad os tage den seneste udvikling i spillet om finansloven først. Tirsdag eftermiddag gik formand for DF, Kristian Thulesen Dahl, ud og sagde, at regeringen bør udskyde forhandlingerne om en skatteaftale og udlændingestramninger til efter nytår.

Men klokken 19 efter både et møde med først Dansk Folkepartis top og senere et flere timer langt internt regeringsmøde slog finansminister Kristian Jensen (V) fast, at regeringen holder fast i, at de to ting skal forhandles sammen.

”Vi ønsker stadigvæk, at forhandlingerne kører sammen. Noget så tungt som en finanslov og en skatteaftale har en indvirkning på hinanden. Derfor mener vi, at det skal forhandles sammen. Vi er klar til at arbejde nat og dag,” sagde Kristian Jensen til DR

Replikken fra Thulesen Dahl er klar:

"At de vil tage deres egen finanslov som gidsel, det er meget paradoksalt. Men jeg er sikker på, at når de får tænkt grundigt over det, så anerkender de også, at vi har en interesse i at lande en finanslov," siger han til Jyllands-Posten efter regeringens melding.

Pluk af dagens analyser om finanslovsspillet
Der er altså lagt op til en hård kamp. Striden handler grundlæggende om, at DF ønsker stramninger i udlændingepolitikken og flere hjemsendelser, mens regeringen vil have skattelettelser. I over 30 måneder har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talt om skattelettelser, og nu skal der snart ske noget, hvis ikke regeringen skal tabe ansigt. Særligt Liberal Alliance har meget på spil.

Her får du et udpluk af analytikernes vurdering af situationen:

I Jyllands-Posten kalder Marchen Neel Gjertsen situationen for ”en nervekrig af de helt store”. 

Hun peger på, at der er tillidsproblemer mellem DF og regeringen. Finansminister Kristian Jensens hårde afvisning af DF’s krav om udlændingestramninger har måske været ”dumdristig”, og det har kostet noget på tilliden mellem de to partier. ”Han har fejllæst Dansk Folkeparti,” siger Gjertsen.

Regeringen føler sig samtidig "snigløbet" af Dansk Folkeparti, fordi regeringen mener, at nogle af de indrømmelser, Dansk Folkeparti har fået i finansloven, er blevet givet under forudsætning af, at Dansk Folkeparti også ville være med i en skattereform, forklarer hun.

Ekstra Bladets Hans Engell taler om regeringens seneste melding som ”en krigserklæring” mod DF. 

Ifølge Politikens analytiker er regeringens vurdering, at hvis man lukker finansloven før skatteaftalen, vil det mindske presset på DF for at gå med i en skatteaftale. Derfor står særligt Liberal Alliance hårdt på at holde fast i, at de to ting skal forhandles samlet.

Regeringen må i værste fald gå af
TV2 siger politisk redaktør Anders Langballe, at krisen i værste fald kan ende med, at regeringen må gå af.

"Det er svært at se, hvordan begge parter kan trække sig ud som sejrherrer. Det er benhårdt pokerspil, ingen vil blinke. På et tidspunkt vil regeringen jo være nødt til at gå af. Det er der, vi er. Hvis ikke Thulesen Dahl flytter sig en tøddel, kan enderne ikke mødes. Så er spørgsmålet, om DF ønsker det," siger Langballe.

I Altingets analyse vurderer Jakob Nielsen, at finanslovskrisen – ud over et akut problem for regeringen - også udstiller det eksistentielle problem for Dansk Folkeparti.

Kristian Thulesen Dahl er senest efter næste valg nødt til at vælge, om den nære fremtid består i regeringsansvar i den borgerlige blok eller i en ny, historisk rolle som tungen på vægtskålen.

”Højt op i partiet er der en erkendelse af, at det vil koste vælgere, hvis Dansk Folkeparti efter et valg springer ud som uformelt støtteparti til en socialdemokratisk regering. Men det er en pris, som Kristian Thulesen Dahl på et tidspunkt kan blive nødt til at betale,” skriver Jakob Nielsen

Og så til noget helt andet.

Alle børn skal lære at computerkode
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil nemlig have indført, at alle børn fremover skal lære at kode.

Hun vil have en ny disciplin på skemaet: Computerkodning.

”Det er ikke længere nok, at børn og unge lærer at bruge iPads, smartphones og sociale medier, de skal også lære at forstå, hvad der er »inde i maskinen”, siger Merete Riisager til Jyllands-Posten.

I øjeblikket kører en forsøgsordning på 13 skoler, hvor de ældre folkeskolelever har valgfaget ”teknologiforståelse”. Merete Riisager lægger op til, at det fremover skal være en fast del af alle børns skolegang. Formentlig allerede i de mindre eller mellemste klasser. 

Støjberg og Pape topper ministermåling
Endelig runder vi lige dagens måling af, hvordan vælgerne vurderer ministrenes præstationer.

Kort efter årsdagen for den nye regerings tiltræden tyder Norstats måling af VLAK-regeringens ministre på, at vælgerne bedst kan lide ministre, der har en folkelig stil og er hårde i værdipolitikken. Det skriver Altinget.

Øverst ligger i hvert fald udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

De fleste ministre fra de gamle regeringspartier, Venstre og Konservative, klarer sig nogenlunde i betragtning af, at vælgerne altid er hårde i den slags ministermålinger. 6 ud af de 8 nederste pladser besættes af ministre fra Liberal Alliance.

Se hele listen her.

Det sker i dag

11.30 Troels Lund i samråd om dagpenge
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i samråd om genindplacering i dagpengesystemet. Ministeren skal blandt andet svare på, om han mener, det er rimeligt, at dagpengeforsikrede kan opleve en markant lavere dagpengesats ved at påtage sig småjob og vikariater. 

Forrige artikel Måling: Støjberg og Pape i top, LA-ministre i flop Måling: Støjberg og Pape i top, LA-ministre i flop Næste artikel Uddrag af Uddrag af "Jul på Borgen": Da Martin Lidegaard mødte Pia Kjærsgaard i kirken