Brandtale ved bededags-demo skaber uro i fagbevægelsen

Akademikerforbundene Djøf og DM ærgrer sig over tale fra DSU-næstformand Carl Emil Lind ved stor demonstration arrangeret af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Det skulle være en “markering for alle”.

Sådan lød det fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) forud for den demonstration mod afskaffelsen af store bededag, der søndag fandt sted på Christiansborg Slotsplads og samlede tusindvis af danskere.

En tale fra formanden for Metal Ungdom og næstformanden i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Carl Emil Lind, er imidlertid ikke faldet i god jord i alle dele af fagbevægelsen, der ellers er enige om, at store bededag bør bevares.

”’Det er bare én fridag, og store bededag betyder ikke så meget for mig’. Sådan lyder det fra nogle af mine konsulentvenner, som lige så godt kan sende deres arbejdsmails fra en fortovscafé i København, og hvis største bekymring er, de ikke længere kan handle i Irma,” sagde Carl Emil Lind.

“Sagen er en anden for hende, der fejer fortovet, og for ham, der sidder bag kassen. For dem har arbejderbevægelsen og den danske model været den mest effektive frihedsbevægelse i verden. Målet har altid været gradvist at garantere mere frihed og fritid for os i overalls og blå kedeldragter,” lød det fra scenen.

{{toplink}}

Talen blev mødt med et stort bifald blandt de tusindvis af fremmødte demonstranter, og på Facebook har talen fået ros fra de to næstformænd i FH, Morten Skov Christiansen og Nanna Højlund, der skriver henholdsvis “Kæmpe tale. Flot” og “Stærkt” som kommentarer til Carl Emil Linds tale.

Men ifølge landets to største fagforbund for akademikere, Djøf og DM, gravede Carl Emil Lind med sin tale grøfter mellem forskellige faggrupper med samme mål.

”Det er ærgerligt, at han står og opfinder modsætninger mellem de forskellige lønmodtagergrupper. Jeg har ikke hørt nogen blandt de akademiske fagforeninger sige, det er en god idé at afskaffe store bededag. Vi synes, det er en virkelig dårlig idé at tage en fridag fra folk i en tid, hvor rigtig mange i forvejen synes, de arbejder alt for meget og går og drømmer om at trække stikket på forskellig vis,” siger Sara Vergo, formand for Djøf.

Hos akademikerforbundet DM siger formand Camilla Gregersen, at hun ikke hænger sig i en enkeltpersons udsagn. Men:

”Jeg synes, det var fjollet og unødvendigt at grave grøfter mellem forskellige faggrupper, for modstanden mod at fjerne store bededag er lige så stor blandt vores faggrupper, som den er andre steder.”

Hverken Djøf eller DM var med til at arrangere demonstrationen.

Lind: Ikke en modsætning

Overfor Altinget afviser Carl Emil Lind kritikken fra de to forbundsformænd. Han siger, at han står ved hvert et ord i talen.

"Det er ikke en generalisering, jeg laver, og det er selvfølgelig ikke alle konsulenter, der mener det samme som mine venner. Jeg siger egentlig bare konkret, at jeg har nogle venner, jeg har diskuteret det her med. Hvor fridage ikke betyder helt så meget. Jeg synes simpelthen ikke, at jeg gør mig skyldig i at lave den der modsætning. Jeg pointerer også selv senere i talen, at det er alle, der bliver ramt af store bededag, men ikke nødvendigvis ens. Det er da bare godt, at Djøf og DM også bakker op om at bevare store bededag,” siger Carl Emil Lind.

”Når det er sagt, så er det da klokkeklart, at når du skal møde op det samme sted og lave fysisk arbejde, så er de fridage, man har i forårsdagene, enormt vigtige for at restituere. Man skal ikke være blind for, at der er mange af Djøf’s og DM’s medlemmer, hvor arbejdstiderne er lidt mere fleksible, og hvor man godt kan arbejde hjemmefra og sende sine arbejdsmails fra en fortovscafe. Det er åbenlyst sværere at tage et svejseapparat med på en fortovscafé.”

Når du i talen siger, at ’sagen er en anden for hende, der fejer fortovet og for ham der sidder bag kassen’, laver du så ikke en inddeling i forskellige grupper?

”Jeg prøver at skildre, at det er ulighedsskabende, og med min analyse af bededagssagen synes jeg, det er åbenlyst, at dem, der sidder bag kassen eller fejer fortovet foran cafeen, bliver ramt anderledes hårdere af, at deres helligdage ryger, fordi de ikke har den samme fleksibilitet i deres arbejdsliv.”

Djøf-formand: Mentalt meget krævende

Ifølge Sara Vergo fra Djøf er det rigtigt, at djøf'erne sjældent har hårdt fysisk arbejde.

"Til gengæld har de et mentalt meget krævende arbejde forstået på den måde, at de aldrig rigtigt holder fri. Det går ud over deres trivsel. Halvdelen af vores medlemmer har stresssymptomer. Så det er ikke, fordi de ikke er underlagt et hårdt arbejdspres. Det er bare en anden type arbejde,” siger hun og afviser dermed, at lukningen af Irma skulle være konsulenters største bekymring.

DM-formand Camilla Gregersen siger, at alle har behov for restitution.

”Det er rigtigt, at der er forskellige vilkår, men det er ikke alle vores medlemmer, der kan løse opgaverne andre steder fra, og mange af vores medlemmer arbejder langt over 37 timer om ugen, så de sætter ligesom alle andre pris på frirum."

Carl Emil Lind mener ikke, at hans tale skal forstås på den måde, som Djøf og DM udlægger den.

”Jeg siger ikke, at psykisk arbejdsmiljø er lige meget. Det mener jeg heller ikke.”

Stemmer fra virkeligheden

Det var FH, der arrangerede demonstrationen, som bød på en række forskellige talere udover Carl Emil Lind. Han talte sammen med flere andre såkaldte “stemmer fra virkeligheden”, som det var formuleret i en invitation til demonstrationen. Til daglig er Carl Emil Lind industriteknikerlærling.

Djøf-formand Sara Vergo siger, at hun ikke vil blande sig i, hvem FH giver mikrofonen til.

”Det er FH’s arrangement, så de vælger selvfølgelig, hvem de gerne vil have til at tale. Men jeg synes bare, det er en unødvendig distinktion mellem faggrupper, som egentlig ikke har noget som helst at gøre med store bededag, for som sagt står vi alle sammen bag modstanden mod afskaffelse af denne fridag. Så jeg ville ønske, at vi i stedet kunne tale samme sprog på tværs af faggrupper.”

I en pressemeddelelse forud for demonstrationen lød det fra FH-formand Lizette Risgaard:

”Uanset hvem du er, hvad du laver, hvem du stemmer på, hvor du bor i landet, så er den her markering for alle. Store bededag er alle danskeres helligdag, og det her er en lejlighed til at samles på tværs af alle de sædvanlige skel.”

Altinget har spurgt FH, om hovedorganisationen er enig i det, Carl Emil Lind gav udtryk for i talen, og om det efter FH’s opfattelse lykkedes at skabe en demonstration for alle.

FH har ingen kommentarer.

Forrige artikel Sådan gik det til, da Danmark i al hast købte ind for 1,7 milliarder hos omstridt våbenproducent Sådan gik det til, da Danmark i al hast købte ind for 1,7 milliarder hos omstridt våbenproducent Næste artikel Helligdage skrives helt ud af lovgivningen: Helligdage skrives helt ud af lovgivningen: "Regeringen sniger en helligdagsreform ind ad bagvejen"