Biskopper er forundrede over opsang fra kirkeminister: "Man er med til at skubbe os ud i hver sin grøft"

Flere biskopper forstår ikke den kritik, de har modtaget fra kirkeministeren. De er i deres gode ret til at blande sig i debatten, mener de – og er overraskede over ministerens formaning.

Forbløffelse. Forundring. Målløshed.

Flere af landets biskopper er mildt sagt uforståelige overfor, at kirkeminister Louise Schack Elholm (V) kritiserer dem for at blande sig i "det parlamentariske flertals ret til at bestemme" i beslutningen om at afskaffe store bededag.

Fra biskoppen for Lolland-Falster Stift, Marianne Gaarden, lyder det, at forholdet mellem stat og kirke er under pres.

"Kirkeministerens seneste udmelding er som et røntgenbillede af forholdet mellem stat og kirke. I de fem et halvt år jeg har været biskop, har jeg erfaret et stigende pres på det forhold, og jeg kan bedst beskrive det som to led, der støder sammen. Den skønsomhed og forståelse, der tidligere har været i det papirløse ægteskab mellem stat og kirke, er væk," siger hun.

Peter Birch, biskop for Helsingør Stift, er "forundret" over, at biskopperne får kritik for at blande sig i debatten om store bededag ved at afgive et høringssvar, når de faktisk af Beskæftigelsesministeriet er blevet bedt om at afgive et svar.

"Når vi bliver bedt om at tilkendegive, hvordan vi ser på det, og at det så efterfølgende bliver udlagt som utidig indblanding, synes jeg, at man er med til at skubbe os ud i hver sin grøft," siger han.

"Uforstående" over for ministers beskyldning

Kirkeminister Louise Schack Elholms argument er, at biskopperne i sit høringssvar blander sig i noget, der handler om beskæftigelsespolitik, ikke kirkepolitik.

Men den distancering køber biskopperne altså heller ikke. Sådan lyder det blandt andet fra Thomas Reinholdt Rasmussen, biskop for Aalborg Stift.

"Vi blander os, fordi det ikke kun vedrører beskæftigelsesområdet, men fordi staten her går ind og vil definere helligdage. Det er en helt normal demokratisk proces, og det har ikke noget at gøre med at blande sig i et parlamentarisk flertal," siger biskoppen og understreger:

"Det er faktisk lidt voldsomt at sige, at et høringssvar er at blande sig i et parlamentarisk flertal."

Biskop Peter Birch er enig.

"Vi har ikke ønsket at blande os i Folketingets lovgivning om arbejdsmarkedsforhold. Men vi forbeholder os jo ret til at udtale os om helligdagene. Historisk set har der været en tradition i Danmark, hvor helligdage følges af fridage. Den tradition er man ved at bryde," siger han.

{{toplink}}

Samme argument hører man fra Peter Skov-Jakobsen, som udover at være biskop i København også er kirkeministerens teologiske rådgiver.

"Sådan opfatter ministeren det, og det må jeg jo tage til efterretning. Vi er blevet spurgt om noget vedrørende en kongelig resolution. Det er det, vi har svaret på. Så jeg er lidt uforstående overfor, at vi bliver beskyldt for unødig indblanding," siger Peter Skov-Jakobsen.

Ikke det bedste udgangspunkt for en dialog

Også på spørgsmålet om ønsket om dialog vedrørende bededagsfejden er der uenighed mellem kirkeministeren og biskopperne.

Louise Schack Elholm påstår i sit interview med Altinget, at hun flere gange i slutningen af december forsøgte at få biskopperne i tale, men at hun ikke har "oplevet et ønske om det".

Biskopperne fortæller samstemmende, at de har oplevet det anderledes end ministeren.

"Det undrer mig, at det er den opfattelse, hun har. Vi er klar til dialog hele tiden. Hvis ministeren ønsker en bred samtale med folkekirken, er vi klar," siger Thomas Reinholdt Rasmussen.

Peter Birch mener ikke, at der på noget tidspunkt har været mulighed for en ordentlig dialog.

"Invitationen til at deltage i dialog har handlet om en beslutning, som var truffet. Det har været vilkårene, og det er ikke det allerbedste udgangspunkt for en dialog," siger han.

Biskopperne var 20. januar samlet til et møde med Louise Schack Elholm i Kirkeministeriet. Begge parter fortalte efterfølgende, at mødet ikke flyttede nogen synspunkter.

Marianne Gaarden fra Lolland-Falster Stift opfordrer nu parterne til at trække vejret dybt.

"Hver gang stat-kirke skal fungere sammen, skurer leddene imod hinanden og smerter. Så under hele bededagsballaden gemmer sig et langt større spørgsmål, der vedrører stat-kirke-forholdet," siger hun og fortsætter:

"Jo længere væk folk og dermed også folketingspolitikere kommer fra kirken, jo sværere bliver det at opretholde den hidtidige balance mellem stat og kirke, men jeg appellerer til, at vi trækker vejret dybt og tænker os godt om, inden der skrides til handling."

Forrige artikel Dyrevelfærden halter igen-igen på svinebesætninger: Knap hver tredje overtræder loven Dyrevelfærden halter igen-igen på svinebesætninger: Knap hver tredje overtræder loven Næste artikel Ny fødevareminister udpeger sin vigtigste opgave: ”Jeg vil gerne gøre det lettere at være landmand” Ny fødevareminister udpeger sin vigtigste opgave: ”Jeg vil gerne gøre det lettere at være landmand”