Anbefalinger til klimamærke på fødevarer præsenteres torsdag

Arbejdsgruppen for det nye klimamærke på fødevarer har sine anbefalinger klar og overdrager dem til regeringen torsdag. Aktørerne er blevet enige om at anbefale et mærke, der sammenligner klimaaftrykket på tværs af alle fødevarer, erfarer Altinget.

Hjælpen er nær for de danske forbrugere, der gerne vil have lettere ved at træffe klimavenlige valg ved køledisken og hylderne i dagligvarebutikkerne.  

Torsdag kommer Danmark således et markant skridt tættere på at få et klimamærke på fødevarer, når regeringens arbejdsgruppe af aktører præsenterer sine anbefalinger til en konkret model for regeringen.

Det sker ved en reception i Føtex på Fisketorvet i København, oplyser Fødevareministeriet i en presseinvitation.

Ifølge Altingets oplysninger anbefaler arbejdsgruppen en såkaldt skalamodel, der gør det muligt at sammenligne klimaaftrykket på tværs af alle typer fødevarer.

Modellen består af fem kategorier, der grafisk rangeres på en skala fra grøn til rød med bogstaverne A til E. Hver enkelt fødevare vil herefter kunne mærkes med farve og bogstav, efter hvilken kategori varen befinder sig i.

Arbejdsgruppen er dermed også nået til enighed, efter at det tidligere har været fremme, at aktørerne så forskelligt på, hvordan mærket skulle indrettes.

Det har således været et ønske fra flere medlemmer, at mærket i højere grad burde give producenterne et incitament til at nedbringe klimaudledningerne. Dette blev foreslået med en ”best in class”-model, der i stedet for at sammenligne alle fødevarer, mærker de klimamæssigt bedste fødevarer inden for hver enkelt fødevarekategori.

En undersøgelse blandt danskerne foretaget af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har dog siden vist, at forbrugerne klart foretrækker en skalamodel. Det er derfor heller ikke utænkeligt, at det har hjulpet arbejdsgruppen med at nå til enighed.

Få de fire vigtigste nedslag fra forbrugerundersøgelsen her.

{{toplink}}

Længe undervejs

Idéen om et klimamærke på fødevarer er bestemt ikke ny.

Tilbage i 2018 foreslog den daværende VLAK-regering at udvikle et statskontrolleret klimamærke på fødevarer, men allerede året efter daværende måtte klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) skrotte idéen efter pres fra fødevarebranchen.

Siden er branchen dog selv begyndt at eksperimentere med grønne mærkningsordninger, og klimaaftrykket fra danskernes fødevareforbrug har også bevæget sig højere op på dagsordenen.  

Regeringens uafhængige ekspertorgan Klimarådet konkluderede i 2021, at det nuværende forbrug ”udfordrer Danmarks ambition om at være et foregangsland på klimaområdet”.

De danske forbrugere har ”et af de største klimaaftryk fra fødevareforbruget i verden” – hovedsageligt på grund af ”et meget højt forbrug af animalske produkter,” lød det fra Klimarådet.

{{toplink}}

Bliver frivilligt

Tiden var derfor også mere moden, da daværende fødevareminister Rasmus Prehn (S) for et år siden varslede, at Danmark skal have et klimamærke, der kan guide forbrugerne til at træffe mere klimavenlige valg.

Til at udvikle mærket udpegede S-regeringen en bred arbejdsgruppe af aktører til at blive enige om et bud på en konkret mærkningsordning. Kravet til gruppen var, at mærket blev ”entydigt, enkelt og let at forstå”.

Gruppen skulle oprindeligt have afleveret sine anbefalinger inden jul, men på grund af folketingsvalget og den efterfølgende regeringsdannelse blev processen udskudt.

Staten kan ikke gøre klimamærket obligatorisk, da regulering af mærkning af fødevarer er harmoniseret af EU. Mærkningsordningen bliver derfor i første omgang frivillig.

Innovations- og udviklingsdirektør i Fødevarestyrelsen og formand for arbejdsgruppen Per Preisler Christensen overrækker anbefalingerne til fødevareminister Jacob Jensen (V) klokken cirka 10.30 torsdag formiddag. Øvrige repræsentanter fra arbejdsgruppen vil også være til stede. 

Forrige artikel Mette Frederiksen: Krig i Ukraine og corona har vist, at EU virker – nu skal vi levere på migration Mette Frederiksen: Krig i Ukraine og corona har vist, at EU virker – nu skal vi levere på migration Næste artikel Hvad skal komme efter udskældt elevvurdering? Her er to partiers bud Hvad skal komme efter udskældt elevvurdering? Her er to partiers bud