Vælgerne fravælger regeringstilbud

KLUMME: Kun hver tyvende af de offentligt ansatte, Thorning i disse dage bejler voldsomt til, ønsker en ny SR-regering. Står FV-15 for FraValget, spørger Altingets chefredaktør. 

STÅR FV-15 FOR FraValg 2015? 

Norstat har i maj for Altinget - lige før valgudskrivelsen - spurgt et repræsentativt udsnit af vælgerne, hvilken regering de foretrækker. Selv om en regering kun kan sidde, hvis den ikke har flertal imod sig, er der overraskende langt til vælgerflertal for nogen af de regerings-konstellationer, valget den 18. juni kan resultere i. De mest sandsynlige modeller for en ny regering er alle upopulære blandt vælgerne.

Lad os se på de blå sceneriar først:

EN REN VENSTRE-REGERING er vel den mest realistiske mulighed. Men det er lige præcis det, vælgerne slet ikke har lyst til. Kun fire procent foretrækker en ren Venstre-regering, et usædvanligt lavt tal i en situation, hvor Venstre står til omkring 20 procent af stemmerne, som analysen på Altinget: chrisiansborg konstaterer (læs via linket).

Mens 14 procent af Venstres egne vælgere foretrækker en ren V-regering, er der til sammenligning 50 procent af de socialdemokratiske vælgerne, der ønsker en ren S-regering. Blot 13 procent vil have en VK-regering igen.

En V-DF regering da? Den kan tænkes, når og hvis de to partier hver får ca. hver femte stemme. Ja, dette regeringsalternativ efter den 18. juni anses af vælgerne som den mindst ringe løsning. 26 procent peger på V-DF. Blandt de blå vælgere ønsker et absolut flertal på 52 procent denne model. En V-DF regering foretrækkes af 49 procent af Venstres vælgere. Til sammenligning ønsker 28 procent af V-vælgerne en ny regering sammen med Konservative.

HVAD SÅ MED de røde regeringsalternativer, der overraskende fra valgkampens start kan blive en mulighed?

Vælgerne foretrækker den kuldsejlede SRSF-regering frem for den nuværende SR-konstellation. Mens der kun er ni procent, der ønsker en ny SR-regering efter valget, vil 14 procent have en regering, hvor SF også er med. Men den mest "eftertragtede" model på den røde side af hegnet er en ren socialdemokratisk regering, som sølle 16 procent af vælgerne ønsker. 

Og nu kommer vi til dét, der slår hovedet på sømmet og måske gør mest ondt på statsministeren og hendes partifæller:  Der er kun fem procent af de offentligt ansatte, der håber på en fornyet SR-regering efter valget. Ikke engang hver femte socialdemokratiske vælger (17%) håber, at SR-regeringen får four more years.

DA VALGET BLEV udskrevet, blev der straks ved kasse ét udprintet en saldoudskrift for, hvor meget de to statsminister-kandidater har på bogen. Især Venstres formand Lars Løkke Rasmussen havde tilsyneladende mindre end forventet i blå blok. Ekstra Bladet kører en aggressiv, massiv og omtrent daglig kampagne imod ham, og selv om substansen ikke er stor, har Løkke gjort sig sårbar. 

FV-15 er noget alternativt. Alternativet er større end De Konservative. Valget tegner ikke helt så alternativt som som 1973's jordskred, men dog anderledes. Der er ingen reelle løfter. Der er stort set ingen fælles udspil fra de partier, der gerne vil danne flertal sammen. Hvad vil S og R sammen? Hvad er de fire blå partier i grunden overhovedet enige om? Vælgerne kan ikke se det - og de ønsker ikke den regering, der kommer. Uanset hvilken. Demokrati er virkelig den mindst ringe styreform i år. Men hvad er alternativet - Alternativet?

Forrige artikel Folket og lobbyister vandt Folkemødet - medierne tabte Folket og lobbyister vandt Folkemødet - medierne tabte Næste artikel Stem stem stem -  slå jordskredsrekord Stem stem stem - slå jordskredsrekord