Finanslovsforhandlinger kan betyde farvel til populær skatterabat

FINANSLOV: Regeringens støttepartier kræver i samlet flok håndværkerfradraget afskaffet. Socialdemokratiet har tidligere været imod fradraget, men insisterer nu på at bevare det.

Knap en halv million danskere sikrede sig sidste år sig nedslag i skatteregningen ved at benytte Boligjobordningen.

Men hvis det står til Radikale, SF og Enhedslisten, bliver 2019 det sidste år, hvor gulvvask, hækkeklipning og malerarbejde kan udløse skatterabat.

Støttepartierne kræver Boligjobordningen aflivet som led i finanslovsforhandlingerne.

"Den skal afskaffes, fordi det er en mærkelig måde at bruge vores penge på. Den er socialt skæv, og så må man spørge, hvad vi egentlig skal med sådan en ordning under en højkonjunktur," siger Enhedslistens finansordfører, Rune Lund.

SF har skiftet holding
Boligjobordningen har levet en turbulent tilværelse siden fødslen i 2011. Fradraget blev strøget af selvangivelsen i Thorning-regeringens sidste tid, men blev siden genindført som led i et valgløfte fra Lars Løkke Rasmussen (V) i 2015.

SF støttede op om fradraget, da det blev genindført i 2015 med en stærkere grøn profil, men har nu tabt interessen.

"I 2015 var der stadig behov for at give byggeriet et ekstra skub i visse dele af landet. Det kan man jo ikke påstå er tilfældet længere, hvor vi tværtimod risikerer overophedning inden for en række fag. Og så er det en dyr ordning; derfor mener vi, at tiden er inde til at bruge pengene på noget andet," siger finansordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Mens SF og Enhedslisten har nedlæggelse af Boligjobordningen med i deres bagkatalog til forhandlingerne, indgår det direkte i finansieringen af Radikales finanslovsudspil.

R: Det er et velhaverfradrag
Sidste år blev der indberettet boligjobfradrag for næsten tre milliarder kroner, og Skat gik på den bekostning glip af skatteindtægter på 785 millioner kroner.

På grund af de afledte effekter fastsætter Radikale en fjernelse af fradraget til en værdi på 445 millioner kroner.

"Lad os være ærlige at sige, at det her er et velhaverfradrag, som i langt overvejende grad benyttes af folk, som ville få udført de samme ydelser, selv om fradraget forsvandt. Der er rigtig mange penge i den ordning, og dem kunne vi bare godt tænke os at prioritere på nogle ting, som socialt og klimamæssigt giver mere mening," siger skatteordfører Kathrine Olldag.

S var imod, nu er de for
I sin seneste form er fradraget splittet i to, så loftet for fradrag for lønudgifter til udvalgte serviceydelser er på 6.100 kroner årligt, mens der gives fradrag for udvalgte − primært grønne − håndværksydelser på op til 12.200 kroner.

Socialdemokratiet har indtil for nylig ønsket at afskaffe boligjobordningen, men ændrede kurs i foråret, da tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) indledte forhandlinger om ændringer i ordningen.

Efter regeringsskiftet har skatteminister Morten Bødskov (S) slået fast, at regeringen ikke har planer om at afskaffe fradraget, blandt andet fordi det "hjælper travle familier i hverdagen og samtidig giver incitament til blandt andet energirenovering af private boliger".

Finansordfører Christian Rabjerg Madsen oplyser, at regeringen fastholder kursen i finanslovsforhandlingerne.

"Vi ønsker ikke at afskaffe ordningen. Men vi drøfter selvfølgelig de forskellige ønsker, der ligger på bordet. Vi er en mindretalsregering, og derfor er det vores ansvar og opgave nu at få enderne til at mødes," siger han.

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Arbejdsmarked, hvor du får mere perspektiv og flere kommentater. Du kan tegne et prøveabonnement her

Forrige artikel Johnson taber afstemning: Skal bede EU om udskydelse af Brexit Johnson taber afstemning: Skal bede EU om udskydelse af Brexit Næste artikel Partier anklager Mette Frederiksen for talfifleri i udtalelse om EU-budgettet Partier anklager Mette Frederiksen for talfifleri i udtalelse om EU-budgettet