Kovending om håndværkerfradrag skaber splid i rød blok

SKATTERABAT: Trods erklæret modstand vil Socialdemokratiet nu forhandle med regeringen om at frede boligjobordningen. Radikale betragter den politiske kovending som økonomisk uansvarlig.

I 2015 gik Lars Løkke Rasmussen til valg på at genindføre den Boligjobordning, som SR-regeringen netop havde udfaset.

I den kommende valgkamp vil der dog næppe blive sat spørgsmålstegn ved den omdiskuterede skatterabat på håndværk og husligt arbejde.

For selv om Socialdemokratiet på linje med de øvrige partier i rød blok længe har forholdt sig skeptisk til det såkaldte håndværkerfradrag, erklærer partiet sig nu klar til at holde hånden over fradraget, når skatteminister Karsten Lauritzen (V) i næste uge indleder forhandlinger om ændringer i ordningen.

Finansordfører Benny Engelbrecht begrunder kursskiftet med, at boligjobordningen har forandret sig meget i årenes løb.

"Den ordning, der er i dag, er kogt væsentligt ned i forhold til den ordning, Løkke gik til valg på i 2015. Vi står ved vores tidligere kritik, og det er ingen hemmelighed, at ordningen ikke er en blomst, der er groet i vores have. Når det er sagt, så er ordningen så begrænset i dag, at vi ikke ser nogen grund til at afskaffe den," siger han.

Radikal kritik
Et forlig mellem socialdemokraterne, regeringspartierne og Dansk Folkeparti vil de facto betyde en totalfredning af boligjobordningen uanset kuløren på en kommende regering.

Den politiske kovending skaber frustration hos de tidligere regeringspartnere i Radikale.

"Vi er jo efterhånden ved at blive vant til, at socialdemokraterne mener noget helt andet, end da vi havde regeringsmagten sammen med dem. Desværre er her bare endnu et område, hvor Socialdemokratiet vil det samme som Venstre og DF. Hvad er det egentlig, Socialdemokratiet vil gøre anderledes, hvis de kan danne regering efter valget?" spørger skatteordfører Andreas Steenberg. 

Tabte skatteindtægter på 3,2 milliarder kroner
Boligjobordningen har ifølge Skatteministeriets egne beregninger medført tabte skatteindtægter på 3,2 milliarder kroner siden 2015.

Ifølge Radikale har Socialdemokratiet et kæmpe problem med deres økonomiske politik.

"Vi frygter, at de laver en Anker Jørgensen og laver noget, som samlet set er meget økonomisk uansvarligt," siger Andreas Steenberg.

SF og Enhedslisten går også ind for at nedlægge boligjobordningen, mens Alternativet holder døren på klem for en mere grøn ordning. Liberal Alliance har tidligere været stærke modstandere af ordningen, men har accepteret at gøre ordningen mere fleksibel − så længe den ikke bliver dyrere.

Læs hele artiklen på Altinget:arbejdsmarked, hvor effekterne af Boligjobordningen, perspektiverne i de forestående forhandlinger og partiernes argumenter uddybes.

Forrige artikel Psykisk syge risikerer brugerbetaling med sundhedsreform Psykisk syge risikerer brugerbetaling med sundhedsreform Næste artikel Skanderborgs borgmester går af Skanderborgs borgmester går af