DN: Får naturen en uambitiøs taberpakke?

DEBAT: Klare mål for naturindsatsen er simpelthen et nødvendigt udgangspunkt for en ny naturpakke, lyder det fra præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Bisschop-Larsen. Politikerne må til at tage ansvar, skriver hun.

Af Ella Maria Bisschop-Larsen
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening

Danmark står overfor en naturpolitisk skillevej: Vil man kæmpe for at opnå målet om at vende tabet af biologisk mangfoldighed i 2020, som vi har forpligtiget os til igennem EU og FN’s biodiversitetskonvention, eller skal naturen blot være pyntegrønt, der sporadisk kan drysses ud som nålestiksindsatser i et af verdens hårdest dyrkede lande?

Det er det store spørgsmål, som snart står til at blive besvaret, når regeringen om kort tid præsenterer oplægget til en ny naturpakke for Danmark.

Og det er hårdt tiltrængt. Den danske natur er presset i bund som aldrig før.  Forskere taler om den sjette masseuddøen. Arter forsvinder fra naturen i et hæsblæsende tempo. Men til forskel fra de andre gange, så er massedøden denne gang forårsaget af menneskets indflydelse på jordens økosystemer. 

I Danmark er udviklingen måske ikke så synlig, fordi vi for længst har udryddet de store vilde dyr, men den er der. Og det har fatale konsekvenser for flere planter, svampe og dyr i den danske natur, at over 60 procent af landet er opdyrket.

Klare mål skal vise vejen
Det gælder for eksempel sommerfuglen hedepletvinge og blåfodet kødpigsvamp. Men det gælder også mere kendte arter, som for eksempel stor kobbersneppe og engryle, der for få årtier siden var helt almindelige og fyldte Vestjyllands våde enge med forårssang. 

Sådan er det langt fra i dag. Levesteder forringes fortsat af næringsstoffer, sprøjtegifte og dræning eller bebygges med anlæg og vej.

Hvis vi skal vende den udvikling, hvilket Danmark har forpligtet sig til internationalt, så er der brug for konkrete mål for, hvad vi vil med den danske natur. 

Hvor meget skal naturen fylde? Hvor skal den ligge? Og hvordan sikrer vi, at der bliver skabt incitamenter i samfundet til varig bevarelse og beskyttelse af naturen?

Tankerne er ikke nye. Det var et af hovedpunkterne i anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen: Naturen har brug for klare mål og en national strategi, ellers opnår vi ikke andet end skåltaler og sporadiske nålestiksindsatser.

Urørt skov kan ikke stå alene
Samtidig er det vigtigt, at der bliver lavet samlet plan for naturen i hele Danmark. Der er brug for et nationalt naturnetværk, der giver naturen bedre vilkår og muligheder for at udvikle sig.

Indtil videre er det eneste håndfaste, vi har set fra regeringen, udspillet om 25.000 hektar urørt skov i statsskove. Indsatsen i skov er vigtig, ingen tvivl om det, men det er alt for lidt. Særligt set i lyset af, at 75.000 hektar urørt skov fordelt på både privat og offentligt ejet skov er en minimumsindsats. 

I Danmarks Naturfredningsforening mener vi, at 20 procent af hele skovarealet skal være urørt, hvis det skal rykke noget. Det gælder både private skove, hvor meget af den mest artsrige natur befinder sig, og statsskove.

Men indsatsten i skoven kan ikke stå alene. Det er ikke et quick-fix, der fratager politikerne ansvaret for at lave en indsats med klare mål for det åbne lands natur, hvor 30 procent af de truede arter lever, eller for livet i danske farvande. 

Der er derimod brug for en mangfoldig indsats, der ikke blot satser ensidigt på én naturtype.

Natur er ikke en byttehandel
Allerede i dag er naturen i det åbne land på retur. På overdrevene, ”Danmarks tørre enge”, bliver sjældne orkidéarter som hvid sækspore og bakkegøgeurt udkonkurreret af høje urter og buske. 

Naturen ændrer sig hastigt, og det vil kun blive værre, når landbruget nu med landsbrugspakken har fået lov til at sprede 25 procent mere gødning endnu tættere på naturen.

Der er brug for en langt større og samlet indsats for den danske natur, hvis ikke vi fortsat skal miste værdifuld biologisk mangfoldighed. Hvis vores børn og børnebørn skal have lov at opleve en rig natur eller som minimum den samme natur, som vi selv har oplevet.

Hvis ikke en ny naturpakke indeholder et klart løft og klare mål for hele den danske natur, og det vil sige både for skov, åben natur og for livet i havet, så risikerer vi at fortsætte slingrekursen og ende med en hovedløs og sporadisk indsats: En taberpakke for naturen. 

Forrige artikel Naturbeskyttelse.dk: Naturstyrelsen burde stile højere på naturens vegne Naturbeskyttelse.dk: Naturstyrelsen burde stile højere på naturens vegne Næste artikel Wium-Andersen: Kvælstof-regningen skal betales