Trads: Hov, fortalte Støjberg lige en falsk anekdote?

KLUMME: Ved en nytårskur i Frederikshavn fortalte integrationsminister Inger Støjberg (V) en opsigtsvækkende anekdote. Men nu er spørgsmålet, om den overhovedet er sand. Støjberg må fremlægge dokumentation for historien, ellers løber hun med sladder, skriver David Trads. Opdateret.

Da integrationsminister Inger Støjberg (V) i fredags var hædersgæsten ved Frederikshavns Venstre-vælgerforenings nytårskur i Maskinehallen, fortalte hun en opsigtsvækkende anekdote:

Et af ministerens vennepar skulle flytte fra Lyngby til Aalborg. De ønskede, at deres datter Sofia skulle gå i en mangfoldig børnehave med forskellige sociale lag og nationale baggrunde.

De fandt en, som var lige i øjet, da de blev vist rundt på den. Lige indtil pædagogen altså sagde:

”Der er lige det, at man ikke må medbringe svinekød i madpakken her i børnehaven,” lød det i Støjbergs referat. ”Sofia er imidlertid pjattet med hamburgerryg, så nu er hun endt i en privat børnehave,” fortsatte ministeren.

De godt 100 fremmødte, som næsten alle var Venstre-folk, var – ifølge et referat af mødet i et lokalt medie – ’tryllebundet’ af deres ’store forbillede’. En enkelt deltager rakte imidlertid omgående sin hånd i vejret. Det var Anja Lundtoft Thomsen:

”Det, du siger,” sagde hun til ministeren, ”det er simpelthen ikke rigtigt. Der er ingen daginstitutioner i Aalborg Kommune, som har en politik, der forbyder svinekød.”

Spørgeren vidste, hvad hun talte om. Ud over at være lærer i kommunen er hun også vikarierende byrådsmedlem for Enhedslisten med sæde i Familie- og Socialudvalget.

”Hvis der skulle findes en institution, der alligevel forbyder svinekød, så er det imod politikernes og forvaltningens ønske – og så vil jeg gerne have navnet på den institution, så vi kan undersøge det,” understregede Anja Lundtoft Thomsen.

”Ok, det skal du nok få,” sagde ministeren.

Intet svar
Men: Støjberg gav aldrig navnet på institutionen. Anja Lundtoft Thomsen har rykket ministeriet for oplysningen, men har ikke fået svar. Hans Christian Mariegaard, børne- og familiechef i kommunen, afviser over for mig, at der skulle eksistere en sådan offentlig institution.

Da jeg ikke selv var til stede ved nytårskuren, har jeg fået historien refereret. Først af Anja Lundtoft Thomsen, som er medlem af Enhedslisten. Dernæst bekræftet af Jytte Høyrup, som er formand for den arrangerende Venstre-vælgerforening og i øvrigt lokalt byrådsmedlem.

Det er ikke lykkedes mig at få en kommentar fra Inger Støjberg – for det centrale spørgsmål er selvfølgelig, om den anekdote, som ministeren fortalte i Frederikshavn, er korrekt?

Ganske enkelt:

Hvad er navnet på den børnehave i Aalborg, som angiveligt forbyder svinekød?

Venstres anekdoter
Hvis den vitterligt findes, så opfører den sig i strid med kommunens regler. Børnene må ifølge reglerne medbringe den mad, de har lyst til – og, hvis de vælger at få institutionsmad, kan de vælge mellem to pakker: En, hvor svinekød er undtaget. En, hvor det ikke er tilfældet.

Hvis institutionen omvendt ikke findes, er ministeren i knibe. Venneparret kan selvfølgelig have bundet Støjberg en historie på ærmet, men selv hvis det er tilfældet, burde hun nok have undersøgt sagen nøje, inden hun underholdt med den en fredag aften i Frederikshavn.

Som de fleste givet husker, har Venstre en forhistorie med at fortælle ’anekdoter’. Umiddelbart efter at valgkampen blev skudt i gang sidste år, fortalte Lars Løkke Rasmussen således en historie om en kontanthjælpsmodtager, der angiveligt havde afvist et job på produktionsvirksomheden Panorama.

Løber Støjberg med sladder?
Anekdoten passede som fod i hose på Venstres påstand om, at det for mange på offentlig overførsel simpelthen ikke kunne betale sig at tage et lønnet arbejde. Problemet for Løkke var imidlertid, at anekdoten ganske enkelt ikke kunne dokumenteres. Var den overhovedet rigtig?

Inger Støjberg kan nemt slippe ud af et lignende problem. Hun skal simpelt og enkelt bare fremlægge navnet på institutionen. Findes den? Hvis ja, så skal kommunen i gang med at gribe ind. Findes den ikke? Ja, så løber ministeren med sladder. 

 

Opdateret: Inger Støjberg har siden erkendt, at hun burde have undersøgt historien nærmere. Læs hendes udtalelse her.

---
David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua: Velfortjente tæv til Venstre Cordua: Velfortjente tæv til Venstre Næste artikel Cordua: Splitten i håndgranaten bliver siddende Cordua: Splitten i håndgranaten bliver siddende