Trads: Løkke udpeger helst mænd til det hele

KLUMME: Regeringen er stort set domineret af mænd hele vejen rundt på alle vigtige poster. Løkke og Venstre har simpelthen et ’kvinde-problem’, når man systematisk favoriserer mænd, når vigtige poster skal besættes, skriver David Trads. 

Der er virkelig noget gammeldags mandehørm over den regering, som Lars Løkke Rasmussen (V) er statsminister i – for mænd dominerer stort set hele vejen rundt:

For det første: Regeringen har 12 mænd og kun fem kvinder som ministre.

For det andet: De fem højest rangerede ministre er alle mænd.

For det tredje: Alle medlemmer af de fire vigtigste regeringsudvalg – koordination, økonomi, sikkerhed, ansættelse – er mænd.

For det fjerde: Af de 17 særlige rådgivere, som er udpeget, er 14 mænd og tre kvinder.

For det femte: Venstres folketingsgruppe har udpeget mænd til de tre vigtigste poster – politisk ordfører, gruppeformand og finansordfører.

For det sjette: Venstres formand, næstformand og partisekretær er også alle mænd. Partiet er i øvrigt det eneste ’gamle’ parti i Folketinget, som aldrig har haft en kvinde som formand.

Lette poster til kvinderne
Løkke og hans parti har simpelthen et ’kvinde-problem’, når man så systematisk favoriserer mænd, når vigtige poster skal besættes. De områder, som de kvindelige ministre har fået, er – med integrationsminister Inger Støjberg som den klare undtagelse – i den lette ende.

Op til valget i juni i år viste målinger, at kun Liberal Alliance havde en mere skæv fordeling end Venstre mellem kvindelige og mandlige vælgere. Det er – formentlig – en medvirkende årsag til Venstres fortsatte fald i meningsmålingerne.

Den politik, som partiet lagde vægt på under valgkampen, var – som statskundskabsprofessor Robert Klemmensen fra Syddansk Universitet påpegede – visse steder præget af emner, som forskningen viser, at kvinder reagerer imod:

Nulvækst i den offentlige sektor, fængsel til børn helt ned til 12 år – og endda et mandligt folketingsmedlem, der krævede brugerbetaling på abort, fordi piger, efter hans mening, ofte bare var ’sløsede.’

Forleden kom det så frem, at Christian Ingemann Nielsen, den meget omdiskuterede særlige rådgiver for forsvarsminister Carl Holst, på 8. marts – kvindernes kampdag – i år havde lavet en update på facebook under overskriften ’Tag jer sammen, kællinger!’:

”Ja, undskyld, men så har jeg måske opmærksomheden. Nu er der endnu et fruentimmer, som hyler op om det urimelige i, at kvinder tjener 10 procent mindre end mænd. 
Måske er (en stor del af) forklaringen den, at mænd går mere op i penge og i løn – og derfor rent faktisk gør en indsats for at få en ordentlig gage … 
Vil man have højere løn, så gør en indsats for det – i stedet for at læne jer tilbage i sofaen og tale om verdens uretfærdigheder!”

Flere kvinder i front
Man tror næsten, det er løgn, at en person, der indtager en betroet stilling i regeringen, kan skrive den slags. Det kan i øvrigt undre, at Ellen Trane Nørby, ligestillingsministeren, ikke gik ud og satte den særlige rådgiver på plads.

Hvis Løkke skal bremse det fald, som Venstre fortsat har i målingerne – i den seneste Norstat-måling i Altinget faldt partiet med 2,3 procentpoint til nu 17,3 procent – så ville det nok være klogt at skubbe flere kvinder frem i front.

Han kunne begynde med at kalde Ulla Tørnæs, som er partiets leder i Europa-Parlamentet, hjem og være frontfigur for den EU-folkeafstemning, vi skal have 3. december.

Det ville i hvert fald være en start.

---
David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua: Vælgerne bevæger sig - DF tilpasser retorikken Cordua: Vælgerne bevæger sig - DF tilpasser retorikken Næste artikel Cordua: Nationalt kompromis om udlændingepolitik er et fantom Cordua: Nationalt kompromis om udlændingepolitik er et fantom