Trads: Det ligner et nej til folkeafstemningen

KLUMME: Fristelsen må være stor hos både Løkke og Frederiksen til at udskyde afstemningen om retsforbeholdet. Der er nemlig overhængende fare for, at det ender med et nej, og så går der måske årtier, før der kommer en ny chance til at fjerne retsforbeholdet, skriver David Trads.

Indtil for nogle uger siden lignede det et sikkert ja ved den folkeafstemning om retsforbeholdet torsdag 3. december, men nu tror jeg mere på et nej.

Hvorfor?

Volapyk
Med flygtningekrisen, der så åbenlyst kalder på en fælleseuropæisk løsning, at selv Venstre kan se det, giver ja-sidens argumenter simpelthen ingen mening længere. Afstemningen er ren volapyk:

Danskerne skal sige ja eller nej til en ’omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning’ – vel at mærke ikke for den, der omhandler asyl- og udlændingepolitikken.

Kan du følge med? Hvis ikke, så skal du prøve at søge hjælp hos udenrigsminister Kristian Jensen (V), der forleden i Politiken forklarede folkeafstemningen på denne måde:

”Retsforbeholdet skal ikke afskaffes, men omdannes til et andet forbehold – tilvalgsordningen – så Danmark kan vælge at være med i politisamarbejdet, med til at bekæmpe organiseret kriminalitet og menneskesmugling og med i regler, der gør livet lettere for borgere og virksomheder.”

Det bliver svært
Jeg er glad for – virkelig glad for – at jeg ikke skal stå i spidsen for ja-kampagnen af især to årsager. Lad mig bøje dem i neon:

For det første – det er nærmest umuligt at forklare, at vi reelt ikke skal afskaffe retsforbeholdet, men omdanne lidt under halvdelen af det til en tilvalgsordning, men lidt over halvdelen fortsat skal bestå …

For det andet – det er helt umuligt at forklare, hvorfor vi skal stå uden for asyl- og udlændingeområdet under en flygtningekrise, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har anerkendt, kun kan løses af EU …

Meningsmålingerne bekræfter, at det bliver svært:

Den nyeste måling fra Norstat her i Altinget viser dødt løb – 34 procent ja, 33 procent nej. Før sommerferien viste Norstat-målingen 40 procent ja og 30 procent nej.

Ja-siden overhalet af virkeligheden
Man skal ikke være atomfysiker for at gætte, at den primære årsag til dykket til ja-siden er, at ja-sidens argumenter er svage og i den grad er overhalet af virkeligheden. Det kompromis, som afstemningen er udtryk for, er nu fuldstændigt udstillet:

Man kan nemlig skære ind til benet og sige, at det, vi reelt stemmer om, er et nyt forbehold – nemlig at Danmark skal stå helt uden for det asyl- og udlændingeområde, som alle ja-partierne i dag reelt er entydigt enige om burde ophæves!

Berlingske foreslog forleden i en leder, at Løkke udskyder folkeafstemningen – og hvis man tilhører ja-siden, giver det rigtig god mening. Der er nemlig overhængende fare for, at det ender med et nej – og får vi et nej, så går der et, måske endda to årtier, før en ny chance dukker op for at fjerne forbeholdet.

Nej-siden med Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Folkebevægelsen mod EU er omvendt glade – for de kan se, at det ja, der syntes ret sikkert for få uger siden, nu meget mere ligner et nej.

Deres kampagne er nem:

Så maksimal tvivl om, hvad begrebet ’tilvalgsordning’ egentlig handler om – og udstil, at ja-siden inderst inde drømmer våde drømme at få fjernet hele retsforbeholdet, fordi de så åbenlyst taler om, at netop asyl- og udlændingeområdet burde være fælleseuropæisk.

Udskyd afstemningen
Det ville ikke undre mig det fjerneste, hvis Løkke en af de nærmeste dage trækker den nye socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, ind i et meget lukket rum og stiller hende et dybt fortroligt spørgsmål:

”Skal vi udskyde folkeafstemningen på ubestemt tid?”

Fristelsen må være stor hos både Løkke og Frederiksen til svare ja til det spørgsmål.

 ---
David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua:  Flygtningekrisen skaber en mulighed for Løkke Cordua: Flygtningekrisen skaber en mulighed for Løkke Næste artikel Cordua: Vælgerne bevæger sig - DF tilpasser retorikken Cordua: Vælgerne bevæger sig - DF tilpasser retorikken