Cordua: Kan valgkampen rustbanke Løkke til kneben valgsejr?

KLUMME: I V-lejren regner man de fire tv-dueller for en klar fordel. Og skulle man i S-lejren få betænkeligheder nu, så er det jo nok for sent at bakke ud, uden at man kommer til at se mærkelig forpjusket ud, skriver Jarl Cordua. 

De fleste meningsmålinger viste for et par dage siden en klar tendens: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) stod til genvalg.

Rød blok steg sikkert, men aftagende i målingerne, mens blå blok faldt tilsvarende. Intet var dog nogensinde sikkert, hvis man tager højde for den statistiske usikkerhed.

Det røde momentum er væk
Men gennemsnitsmålinger og indeks bekræftede en klar tendens. Nu har kurverne for de to blokke imidlertid ramt et vendepunkt. I hver fald tyder noget på, at blå bloks offensiv har vendt trenden i målingerne. De fleste målinger viser tæt løb, men blå blok stiger svagt, mens rød blok falder. Hvad har ændret sig?

Den politiske dagsorden har klart flyttet sig til at handle om tilstrømningen af asylansøgere og hele flygtninge -og indvandrerdiskussionen, som erfaringsmæssigt får vælgere til at søge mod blå blok. Endnu kan man ikke med sikkerhed sige, at tendensen går mod en blå valgsejr.

Det tætteste man nok kan komme en rimelig sikker konklusion, er, at ”det røde momentum” er slut for denne gang.

Alt andet lige giver det håb for blå blok, at den ”sikre” sejr, der på blot på en lille uges valgkamp blev vendt til et mareridtsscenarie med udsigt til en rød valgsejr, nu alligevel måske kan vende igen.

Den negative "Løkke-effekt"
Men hvad betyder Lars Løkkes personlige lave troværdighed så i denne ekstremt tætte og dramatiske valgkamp, hvor der virkelig kæmpes fra hus til hus om vælgerne?

Mange vil pege på, at den negative ”Løkke-effekt” spiller en rolle for, hvor vælgerne endeligt sætter deres kryds. Det mener Socialdemokraterne også, da de benhårdt med annoncer i går og i dag forsøger at sætte DF-vælgere i et dilemma om, at hvis nu de stemmer på DF, så får de Løkke med i købet.

Politiken præsenterede onsdag et såkaldt survey med i alt 1000 deltagere, hvor Megafon i april målte sig frem til, at cirka 3 procent af vælgerne flyttede deres stemme fra blå til rød blok ligeså snart, at de ser billeder af de to statsministerkandidater.

Tvivlerne
Tre procent fra den ene blok svarer i øvrigt ganske pænt til den vælgerbevægelse mellem blokkene, der har været efter, valgkampen blev skudt i gang. I en senere måling i starten af valgkampen, hvor vælgere HAR flyttet sig, er den negative Løkke-effekt dog lavere. Politikens konklusion er, at denne negative effekt formentlig har toppet.

Berlingske har også i den første uge lavet målinger på de usikre vælgere, og her er tvivlerne også langt mere negative over for Løkke end Thorning. Det i sig selv er rigtig dårligt nyt for de blå partier, da kampen især står om at flytte dem.

Men det er vel næppe nogen hemmelighed for Venstre-folkene? Her hævder man dog, at interne målinger viser, at usikre vælgere, som i udgangspunktet er negative over for personen Lars Løkke, kan flyttes, ligeså snart emnet er egentlig politik og ikke Løkkes troværdighed og deslige.

Målinger under den første TV-duel på TV 2 hævdes at vise, at Løkke taber stort blandt alle vælgere, men undervejs under duellen faktisk vinder vælgere over gærdet.

Ikke så mange, så han er i nærheden af at vinde duellen, men tendensen er klar, hævder man i Venstre. I den anden duel på DR, som flere iagttagere mener var langt mere lige, der er Løkke stadig bagud fra første fløjt, men undervejs går det fremad, og han ender med at tabe duellen knebent.

Har ”Løkke-defekten” toppet?
Men igen: Vi ved det ikke med sikkerhed, da tallene ikke er offentlige. Og fortolkningen behøver ikke at være så optimistisk, som i Venstre. På den anden side, hvis Venstre har ret, og Megafons survey viser, at ”Løkke-defekten” har toppet, hvad får det så af betydning i en valgkamp, der ser ud til at blive afgjort på marginaler?

I den venlige fortolkning, så betyder det, at Løkke måske vinder vælgere tilbage (eller holder op med at tabe vælgere) ved at optræde i dueller med Helle Thorning-Schmidt, som der i denne valgkamp er hele fire af.

Den næste duel er torsdag på TV 2. Tesen hos Venstre har hele tiden været, at så snart vælgerne så ”politikeren Løkke”, så bliver de mere positive, mens de naturligvis løber skrigende bort, når de ser ham i forbindelse med socialdemokraternes bilagsannoncer og DSU's filmplakat, hvor V-formanden portrætteres på en tronstol af tomme flasker og underbukser.

Socialdemokraterne har indtil videre også som parti vundet i valgkampen, da de fleste målinger tyder på en lille fremgang. Thorning er også i front i alle troværdighedsmålinger og målinger, der viser, hvem danskerne helst vil have som statsminister, fører den bedste økonomiske politik etc.  Tv-duellerne tyder derfor ikke på et fravalg af Thorning og S.

Tv-duellerne fordel for Løkke
Men hvad nu hvis den uheldige sideeffekt af duellerne er en rustbankning af Løkke, sådan at vælgerne igen ser Løkke som en politiker, de alligevel kan have tillid til? Og kan Venstre vokse igen herfra med vælgertilbud om asylstramninger mv.?

Hvem er det i så fald, der har forregnet sig? Vi ved det ikke. Endnu. Men i Venstre-lejren regner man de fire dueller for en klar fordel. Og skulle man i S-lejren få betænkeligheder nu, så er det jo nok for sent at bakke ud, uden at man kommer til at se mærkelig forpjusket ud.

---
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno” på Radio24syv. Hver mandag og onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Blå bloks benhårde kamp for at få udlændinge i front Trads: Blå bloks benhårde kamp for at få udlændinge i front Næste artikel Trads: 20 procent stemmer – på en måde – på Radikale Trads: 20 procent stemmer – på en måde – på Radikale