Radikal kynisme i børnechecksagen

DEBAT: Morten Helveg Petersen (R) forsimpler en seriøs EU-diskussion om ret og rimelighed, når han beskylder Venstre for vægelsind i spørgsmålet om EU-borgeres ret til børnechecken, mener Morten Løkkegaard (V).

Af Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Mens Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre er i gang med at gøre børnechecken til et problem på størrelse med Ukraines fremtid - ja, så har den tyske kansler Merkel under et besøg i London vist, hvad forskellen er på sogneråds-politik og statsmands-politik.

Merkel slog i London fast, at EUs fri bevægelighed ikke er det samme som en social union, altså at alle EU-borgere skal have de samme sociale ydelser overalt i Europa. Hvorfor er det et vigtigt statement?

Fordi det er præcist her - ved den fundamentale skelnen mellem "right to move" og "right to claim" - at alle seriøse EU-debatter om social velfærd bør starte.

Fælles løsninger - men ikke i Danmark
I lande, som vi normalt sammenligner os med; Tyskland, Storbritannien og Sverige, har ansvarlige top-politikere for længst taget initiativ til, at man på fælles EU-plan sætter sig sammen og finder løsninger på de udfordringer, som den fri bevægeligheds store succes har afstedkommet. Men ikke i Danmark.

Her har regeringen trodset Venstres talrige opfordringer og siddet på hænderne i snart et år, og nu har man - af hensyn til den radikale spidskandidats chancer ved Europa-Parlamentsvalget og statsministerens chancer for en EU-toppost - valgt at undgå debatten med EU-Kommissionen. Og dermed foræret DF en hel fodboldbane at spille på solo - med alle muligheder for at udstille dansk laden-stå-til i børnecheck-spørgsmålet.

Seriøs EU-diskussion bliver til sort-hvid debat
Når mine to navnebrødre, den radikale EU-spidskandidat, Morten Helveg, og DFs Morten Messerschmidt, kaster sig over Venstre og beskylder os for vægelsind i spørgsmålet om børnechecken til vandrende arbejdstagere, er det derfor kun alt for gennemskueligt, at det handler om indenrigspolitik - om at gøre en seriøs EU-diskussion om ret og rimelighed til en sort-hvid JA-NEJ debat, som de begge har glæde af, når der skal lefles for borgerlige vælgere med en sund skepsis over for autoriteter, herunder EU.

Ingen kan med rimelighed beskylde overtegnede for at være EU-skeptiker. Jeg bliver som regel - og med rette - beskyldt for at være det modsatte, en glødende tilhænger. Det samme kan siges om den tyske kansler.

Både kansleren og vi i Venstre tillader os at sætte fokus på, hvordan vi indretter EU-reglerne, så borgerne i de enkelte medlemslande føler, at deres EU-sympati bliver imødekommet med rimelige ordninger, der tager højde for, at vi har indrettet vore velfærdssystemer forskelligt. Det er ikke "total forvirring" eller at "løbe fra noget", som Helveg postulerer. Det er sund fornuft. Mon ikke selv Radikales vælgere vil være enige?

Hvorfor skulle det være "splittelse" at stille kritiske spørgsmål til 9-timers reglen, som betyder, at udenlandske sæsonarbejdere kan modtage børnecheck efter kort tid - og samtidig slå et slag for, at vi ikke diskriminerer de mennesker, der tager til Danmark, arbejder hårdt - og betaler deres skat? Det skal man være Radikal - eller populist - for (bevidst) at misforstå.

Radikale spiller et kynisk spil 
De Radikale plejer at bryste sig af, at de har forstået nuancerne i politik en del bedre end mange af os andre. Men lige her - hvor det netop er nuancen og forståelsen for systemets legitimitet, der er helt afgørende for, at vi kan bevare befolkningens solide opbakning til EU - ja, der spiller de Radikale det sort-hvide, primitive spil. Nogle ville kalde det kynisk.

Helt komisk bliver Helvegs påstande om Venstres vaklen, når man iagttager hans egen ageren i børnechecksagen. BT kunne forleden fortælle, at Helveg - i en samtale-bog med sin kammerat Messerschmidt - har slået et slag for at gøre børnechecken til et fradrag. Præcist det samme, som Venstre har foreslået i årevis!

Men nu skal spillet jo spilles, og her har Helvegs ledende partikammerater, Margrethe Vestager og Morten Østergaard, besluttet at give den fuld gas med at udstille fradragets sociale slagside, så vupti: Spidskandidaten er pludselig blevet klogere: Nu er fradrag forresten ikke en god ide alligevel. Hvem sagde vaklen?

Den fri bevægeligheds succes giver udfordringer 
Venstres EU-holdning er klar: EU er en gigantisk succes, den fri bevægelighed er kernen i succesen og skal beskyttes. Men netop den fri bevægeligheds succes giver nye udfordringer, som kalder på gode, ansvarlige og sammenhængende løsninger, så det store flertal af danskere, der støtter EU-projektet, kan se, at det hænger sammen. Med respekt for EU-retten.

Disse løsninger kan sagtens findes. EU-domstolen giver råderum i sine domme, EU-Kommissionen har ingen interesse i flere retssager og er generelt bedre end sit rygte, bestemt til at tale med.

EU er ikke problemet. Det eneste problem er de danske sogneråds-politikere, der er parate til at ofre sagligheden og ansvarligheden i deres renden efter folkestemningen.

Forrige artikel Verden har brug for en stærk europæisk udenrigspolitik Verden har brug for en stærk europæisk udenrigspolitik Næste artikel EU's indtægtssystem rammer skævt EU's indtægtssystem rammer skævt